Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Plzni dne 8. 10. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň


Veřejnost se stále častěji setkává s novými kompetencemi celníků


Od května letošního roku se veřejnost může na komunikacích ve vnitrozemí setkat s kontrolou celní správy. Celníci mají oprávnění kontrolovat přepravované zboží, kontrolovat dálniční známky, vážit kamiony a sledovat dodržování bezpečnostních přestávek u řidičů mezinárodní kamionové přepravy. Kontroly provádí tzv. skupiny mobilního dohledu, které, jak z názvu vyplývá, mění i několikrát za den stanoviště kontroly. V rámci Celního ředitelství Plzeň pracuje ve skupinách mobilního dohledu cca 90 celníků.

Od května zachytili celníci na dálnici D5 v úseku Rozvadov-Cerhovice 1.761 řidičů, kteří neměli na vozidle dálniční známku. Nejčastěji chybí německým turistům, kteří jedou po dálnici na nákupy do nejbližší tržnice ve Svaté Kateřině. Za chybějící dálniční známky už celníci vybrali na místě pokuty ve výši 1 milion 452 tisíc korun.

Při vážení nákladních vozidel celníci zjistili u 585 kamionů přetížení. Při zjištění přetížení sepisují celníci protokol a případ předávají k řešení obecním úřadům obcí s rozšířenou působností. Pokuta za přetížené nákladní vozidlo může být až 10 tisíc korun.

Nedodržení bezpečnostních přestávek bylo zjištěno doposud u 47 řidičů mezinárodní kamionové přepravy. V tomto případě celníci protokol o porušení předpisů postupují k řešení krajským úřadů. U zahraničních dopravců při zjištění nedodržení bezpečnostní přestávky vybírají celníci kauci ve výši 10 - 50 tisíc korun. Za nedodržení bezpečnostních přestávek může být udělena pokuta až 500 tisíc korun.


Od 1.října přibyla celníkům nová kompetence, kontrola nelegální zaměstnanosti, na jejíž provádění se v současné době teprve připravují.


Jitka Blahutová

tisková mluvčí CŘ Plzeň


tel.: 377204125

fax: 377326130

mobil: 604221204

e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz