Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Praze dne 25. 10. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

V Praze a středočeském kraji zajištěno velké množství alkoholu



V druhém říjnovém týdnu byla celními orgány provedena kontrolní akce na území hlavního města Prahy a celého středočeského kraje se zaměřením na prodej výrobků podléhající spotřební dani, především alkoholických nápojů. Pracovníci Celní správy České republiky prováděli kontrolu v maloobchodních prodejnách, které byli předem vytipovány.


Celníci v obchodech zkoumali u každého alkoholického nápoje nejen jeho prodejní cenu, ale také původ a samozřejmě jeho řádné zdanění. V případě pochybností byl prodejce vyzván, aby kontrolorům hodnověrně prokázal, že se jedná o výrobky zdaněné nebo způsob jejich oprávněného nabytí za ceny bez daně. V opačném případě bylo zboží zajištěno a v současné době celní orgány případ dále šetří.


Prověřování zaplacení spotřební daně u nápojů obsahujících líh není jediný důvod těchto kontrolních akcí. Jestliže obchodník není schopen předložit doklady o nákupu alkoholických nápojů, lze předpokládat, že tyto mohou pocházet z výroben nelegálního alkoholu. Na základě dřívějších zkušeností tak může docházet až k ohrožení zdraví spotřebitelů.


Při této týdenní kontrolní akci bylo pracovníky Celního ředitelství Praha zajištěno přes pět tisíc litrů alkoholických nápojů (zejména vodky a rumu) v úhrnné hodnotě téměř 1.100.000,- Kč.




Zdeněk Málek

tiskový mluvčí CŘ Praha

tel: 261 334 293

fax: 224 228 758

mobil: 604 290 443

e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz