Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 27.10. 2004




TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY


Při akci „XERR“ celníci rozbili drogový gang a zadrželi velké množství heroinu


Na podzim minulého roku získali příslušníci protidrogových útvarů celní správy operativně pátrací činností informaci o možném zapojení dvou občanů turecké národnosti žijících v České republice do nelegálního obchodu s drogami, konkrétně s heroinem. Prověřením této informace pojali podezření, že byla tato prvotní informace pravdivá. Z toho důvodu zahájili protidrogoví specialisté celní správy trestní řízení. Vzhledem ke skutečnosti, že Česká republika měla být pro většinu pašovaného heroinu tranzitní zemí na další cestě do států západní Evropy, navázali čeští celníci úzkou spolupráci s protidrogovými útvary Německa.

V průběhu trestního řízení bylo zjištěno, že heroin je do České republiky dopravován v kamionech s textilem, na území České republiky je jeho převážná část přeložena do kurýrního vozidla a následně vyvezena do Německa. Aby bylo značně ztíženo odhalení přepravy heroinu při případné kontrole zboží, byl heroin ukryt v podrážkách bot, které byly uloženy ve velkých igelitových pytlích mezi ostatními pytli s  textilním zbožím. Tyto úkryty byly provedeny velmi profesionálně .


První zadokumentovaný záchyt heroinu, jehož přeprava z Turecka do České republiky byla organizována právě těmito hlavními organizátory, uskutečnili turečtí celníci. Přitom zadrželi dva kurýry české národnosti a zajistili 25 kg heroinu.

V červnu získali čeští celníci informaci, že má být do České republiky dopravena z Turecka další zásilka 30 kg heroinu, která má být následně přeložena do kurýrního vozidla a poté vyvezena do Německa. Z důvodu získání nezvratných důkazů bylo po dohodě českých celníků a německých protidrogových útvarů rozhodnuto o provedení tzv. sledované zásilky, ke které vydal státní zástupce v souladu s trestním řádem příkaz. Následně byl celníky dle dostupných informací vytipován na vstupu do České republiky kamion s textilním zbožím, ve kterém měla být droga ukryta. Od jeho vstupu do České republiky byl tento kamion nepřetržitě skrytě sledován speciálním sledovacím útvarem celní správy. Kamion veškeré zboží dopravil do Prahy, kde z něj byl opět pod „dohledem“ celníků heroin vyňat a ihned přeložen do upraveného kurýrního vozidla, které hned po naložení vyrazilo k německým hranicím. Přestože pachatelé v průběhu přepravy kurýrním vozidlem prováděli protisledovací činnost, podařilo se českým celníkům vozidlo dosledovat až na česko-německou hranici, kde bylo kurýrní vozidlo „převzato“ německou sledovací skupinou. Poté bylo na německém území německými celními orgány vozidlo zastaveno a při jeho důkladné kontrole v něm bylo objeveno 30 kg heroinu. Najatý kurýr, občan české národnosti, byl zadržen německými orgány a v současné době se nachází v Německu ve vazbě.

Po tomto významném záchytu, který byl velkým úspěchem jak českých celních, tak i německých specialistů, byli oba hlavní organizátoři i nadále sledováni, a to z důvodu zajištění nezpochybnitelné důkazní situace.

Přestože oba pachatelé vystupovali velmi konspirativně, podařilo se koncem minulého týdne celníkům získat informaci o tom, že na neděli připravují další drogový obchod. Během nedělního dopoledne byli oba opět specialisty sledovacího útvaru celní správy sledováni, a poté, co bylo bezpochyby zjištěno, že u sebe mají blíže neurčené množství zboží, s největší pravděpodobností heroinu, provedl speciální zásahový útvar celní správy zadržení všech pachatelů, kteří byli na nelegálním obchodu s heroinem zúčastněni. Jednalo se o oba hlavní organizátory (muže turecké národnosti), jednoho muže makedonské národnosti a ženu české národnosti. Přitom byla zajištěna taška obsahující 10 kg látky, u které expertíza následně prokázala, že se jedná o vysoce kvalitní (až 96 %) heroin. Při následné domovní prohlídce prováděné v místě bydliště jednoho z hlavních organizátorů byla zajištěna taška obsahující dalších 15 kg heroinu.

Všem čtyřem zadrženým osobám sdělil policejní rada obvinění a v současné době jsou stíhány. Na oba hlavní organizátory uvalil soudce vazbu.

V celém průběhu akce bylo celníky zadokumentováno a v průběhu trestního řízení bude následně dokazováno, že hlavní organizátoři od jara do svého zadržení zorganizovali přepravu cca 208 kg heroinu, přičemž díky velmi dobře odvedené práci protidrogových specialistů celní správy byla zadržena čtvrtina tohoto množství.


Celý úspěšný a zainteresovanými zahraničními experty velmi dobře hodnocený případ je příkladnou ukázkou toho, jaký význam má pro celní orgány v boji proti mezinárodnímu organizovanému obchodu s omamnými a psychotropními látkami operativně pátrací činnost. Její význam výrazně vzrostl zejména po vstupu České republiky do Evropské unie, kdy Česká republika „ztratila“ všechny pozemní hraniční přechody a operativně pátrací činnost se tak stala nejdůležitějším zdrojem informací vedoucí k úspěšnému boji proti organizované trestné činnosti v oblasti drog.




Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz