Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Brně dne 15. 11. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci v Brně zajistili přes 100 tun zboží

Brněnští celníci ve spolupráci s celníky z Celního ředitelství Hradec Králové provedli o víkendu akci zaměřenou na porušování práva k ochranné známce u zboží určeného ke stánkovému prodeji ve velkotržnici v Brně na ulici Olomoucká.

Akce začala v pátek v 8 hodin a zajišťovalo ji více jak 100 celníků. V sobotu a v neděli, kdy kontrolní akce skončila krátce před 14. hodinou, se počet kontrolujících celníků zvýšil až na 170.

Výsledkem kontrolní akce je zajištění a odvezení do skladu celního ředitelství zboží o hmotnosti více jak 100 tun v ceně téměř 100 milionů Kč. Ve zboží, vykazujícím znaky padělků, převažovaly textilní výrobky a obuv. Za zvláštní zmínku stojí odhalení dílny na padělání textilního zboží ve dvou kontejnerech a zajištění 2 ks šicích strojů a většího množství nášivek a potisků log známých značek. Šicí stroje jsou z největší pravděpodobností používány při našívání potisků a nášivek na zboží v České republice. Zboží bylo uskladněno v kójích, kontejnerech i v dodávkových automobilech. U skladových prostor, ke kterým se nepřihlásil majitel, bylo na základě povolení státního zástupce přistoupeno k šetrnému, ale násilnému otevření.

Počtem kontrolujících celníků i konečným výsledkem je tato akce provedená v lokalitě ulice Olomoucká v letošním roce nejrozsáhlejší.




JUDr. Jaroslav Moravec

tiskový mluvčí CŘ Brno

tel.: 545549282

fax: 545573526

mobil: 725009081

e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz