Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Praze dne 16. 11. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

V pátek zadrženi pašeráci zvířat a rostlin


Poslední pracovní den minulého týdne byl pro pražské celníky opět úspěšný. Na pražském ruzyňském letišti bylo pracovníky Celní správy České republiky zadrženo pět cestujících, kteří se pokusili do České republiky propašovat 352 kusů živých zvířat a rostlin. Jednalo se zejména o žáby, gekony, plazy, motýly a orchideje. Čeští občané přicestovali z Indie a dle jejich slov byli na dovolené, odkud si chtěli přivézt tyto zvířata pro účely vlastního chovu. Před pracovníky celní správy však celý kontraband zatajili a deklarovali pouze upomínkové předměty. Při následně provedené důkladné kontrole bylo objeveno výše uváděné množství živých organismů, z nichž 71 kusů, především žab, podléhá Úmluvě CITES a jejich dovoz a obchod s nimi je bez patřičných povolení zakázán.


Celá objevená zásilka rostlin a živočichů byla celními orgány zajištěna a převezena do karantény, kde budou čekat na rozhodnutí příslušných orgánů.


V letošním roce je to již několikátý důkaz o pašování chráněných živočichů a rostlin, z nichž nejvýznamnější byl v březnu tohoto roku, kdy občanovi České republiky byl za nezákonný dovoz zvířat vyměřen pražským soudem tříletý nepodmíněný trest odnětí svobody.


Celní správa ČR má k dispozici videozáznam a fotografie zajištěného zboží.





Zdeněk Málek

tiskový mluvčí CŘ Praha

tel: 261 334 293

fax: 224 228 758

mobil: 604 290 443

e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz