Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Plzni dne 22. 11. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň


Celníci zahájili kontroly nelegální zaměstnanosti


Od 1.10.2004 mají celníci novou kompetenci. Podle zákona o zaměstnanosti mohou kontrolovat cizí státní příslušníky, zda na našem území pracují legálně.

V pátek uskutečnili celníci ve spolupráci s cizineckou policií a úřadem práce první kontrolní akce tohoto druhu.

Celkem 27 celníků, 10 policistů a 2 pracovníci úřadu práce provedli kontrolu v areálu zahradnické firmy v Domažlicích, kde pracují převážně cizinci. Po zahájení kontroly se někteří schovali v úkrytech v areálu firmy, například v prostoru pod podlahou kotelny.

V objektu a přilehlých sklenících bylo postupně zkontrolováno asi 50 cizinců, z toho deset Ukrajinců nemělo povolení k pobytu ani příslušné pracovní povolení. Cizinecká a pohraniční policie s nimi zahájila správní řízení. U ostatních osob bude úřad práce zjišťovat, zda jsou k zaměstnání řádně registrováni.

Stejná akce proběhla také v zahradnickém areálu stejné firmy v Plzni. I zde bylo zjištěno 11 nelegálně pracujících cizinců ukrajinské národnosti, kteří neměli ani příslušné pobytové vízum.

Celníci se v dalších akcích zaměří především na resorty, kde pracuje nejvíc cizinců nelegálně, především ve stavebnictví a zemědělství.




Jitka Blahutová

tisková mluvčí CŘ Plzeň


tel.: 377204125

fax: 377326130

mobil: 604221204

e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz