Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Plzni dne 13. 12. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň


Agresivita trhovců na Chebsku pokračuje


Včera došlo na tržnici Svatý Kříž na Chebsku k dalšímu fyzickému útoku ze strany trhovců na kontrolu provádějícího celníka. Celníka, který zahájil kontrolu ve stánku pirátskými nosiči, porazil na zem muž vietnamské národnosti a následně se celá skupina vietnamských trhovců pokoušela celníka vytáhnout ze stánku ven. Celník při tomto napadení utrpěl pohmožděniny v oblasti krku a ramene.

Trhovce, který celníka napadl jako první a poté se snažil utéci, pronásledoval a zadržel jiný celník. Zadržený muž byl předán policii a napadený celník podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu útok na veřejného činitele.

Ve stánku celníci zabavili 524 CD a 276 DVD.


Konfliktní situaci včera také vyvolali trhovci na tržnici Lipový Dvůr v Aši, kdy na celníka, který chtěl kontrolovat stánek, spustili roletu od stánku tak, že zasáhli na rameno. Stánek se jim nepodařilo uzavřít a následně se skupina třech trhovců snažila celníka vytlačit z prostoru stánku. V okamžiku příjezdu dalších celníků útočníci utekli.

V tomto stánku byly v rozporu se zákonem o spotřebních daních nabízeny tabákové výrobky a lihoviny. Zboží v hodnotě 27 tisíc korun celníci zabavili.



Jitka Blahutová

tisková mluvčí CŘ Plzeň


tel.: 377204125

fax: 377326130

mobil: 604221204

e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz