Praze dne 16.12. 2004



SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČR A POLICIE ČR


Případ „Spirit“ – nelegální výroba lihu a alkoholu




V těchto dnech probíhá dokončování dlouhodobě rozpracovaného případu s krycím názvem „SPIRIT“.


V průběhu roku 2004 byly Celním ředitelstvím Praha a Celním ředitelstvím Ústí nad Labem (odbory pátrání) zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření z daňového trestného činu. Šetřením orgánů celní správy byly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán daňový trestný čin v souvislosti s výrobou lihu v lihovaru Chlum, okr. Příbram, a jeho následným prodejem výrobcům lihovin s cílem se obohatit a nehradit daně.

Prověřováním byly celními orgány zjišťovány a ověřovány informace vztahující se k rozsahu a vlastnímu způsobu nelegální výroby lihu, která neprocházela evidencí daňového skladu, ke způsobu distribuce nezdaněného lihu jednotlivým subjektům, k určení výše způsobené škody.


Závěrečná fáze prověřování, tedy časové období před zahájením trestního stíhání a konáním vyšetřování, byla vedena celními orgány v úzké součinnosti s nově vzniklým útvarem Policie České republiky – Útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (Finanční policie, dále jen FIPO). Ve spolupráci celních orgánů s FIPO - odborem nepřímých daní se podařilo dokumentovat údaje, které nasvědčovaly tomu, že na prověřované daňové trestné činnosti by se měla již delší dobu podílet ustálená skupina osob, že líh je dodáván odběratelům na několika místech po celém území republiky a výše způsobené škody neuhrazením spotřební daně může dosahovat mnoha milionů Kč.


Po vyhodnocení stavu dosavadního trestního řízení byla pracovníky Celních ředitelství Praha, Ústí nad Labem, Ostrava a policisty FIPO od počátku tohoto týdne provedena závěrečná fáze akce s krycím názvem „SPIRIT“, během níž byly provedeny domovní prohlídky, prohlídky jiných prostor a pozemků, ohledání míst, vydání a odnětí věcí důležitých pro trestní řízení a opatření směřující k vyhledání, dokumentaci a zajištění výnosů z této trestné činnosti. V rámci zmíněných úkonů trestního řízení byla nasazena zásahová skupina celní správy (SON) a zadrženo sedm podezřelých osob, zahájeno trestního stíhání šesti osob a předání spisu cestou státního zástupce soudci s návrhem na vzetí pěti obviněných do vazby. Rozhodnutím soudce byli všichni obvinění vzati do vazby. Jedná se o muže ve věku 30 - 40 let z Prahy, středních a severních Čech. Všichni jsou obviněni z trestného činu zkrácení  daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, 3 písm. a, b), odst. 4 trestního zákona.


Vytýkaného jednání se obvinění každý svým dílem měli dopustit tím, že v lihovaru Chlum, okr. Příbram, od počátku letošního roku do současné doby na technologickém zařízení lihovaru sloužícímu k výrobě nebo rafinaci lihu záměrně několikrát provedli takové úpravy včetně porušení úřední uzávěry správce daně, aby bylo možné provádět odběr lihu ještě před kontrolními lihovými úředními měřidly, přičemž takto získaný neevidovaný líh dodávali po předchozí dohodě podmínek ohledně množství a ceny jednotlivým odběratelům k výrobě lihovin. Takto měli vyrobit nejméně 22.000 l rafinovaného lihu a neuhrazením spotřební daně z lihu a daně z přidané hodnoty způsobit škodu ve výši nejméně 6 mil. Kč.


Jeden z obviněných byl zadržen v lihovaru právě v době, kdy upravené technologické zařízení k výrobě lihu bylo v  provozu a vyrobený líh neprotékal kontrolními lihovými měřidly. V rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků bylo zajištěno přibližně 2,5 mil. Kč a na účtu u banky jednoho z obviněných byly zajištěny finanční prostředky ve výši 1 mil. Kč. Orgány celní správy pak bylo zajištěno téměř 75.000 l neevidovaného a nezdaněného lihu a lihovin, což svědčí o daňovém úniku na spotřební dani a dani z přidané hodnoty ve výši téměř 14 mil. Kč.


Předmětem následného vyšetřování bude mimo jiné také dokazování podílu účasti jednotlivých obviněných nebo i dalších dosud nezjištěných osob na trestném činu, stanovení množství vyrobeného neevidovaného lihu, ustanovení všech subjektů, kterým byl líh dodáván, ať již se jedná o řádné likérky nebo nikoliv, za účelem dokumentace distribuce vyrobených lihovin. Policejní orgán k zodpovězení odborných a složitých otázek, souvisejících s výrobou lihu a lihovin, zřejmě přibere znalce z požadovaných oborů.


Trestní zákon u trestného činu zkrácení  daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, odst. 4 trestního zákona stanoví trest odnětí svobody na pět let až dvanáct let.

Úspěšnost celé akce byla dosažena blízkou spoluprací orgánů celní správy a útvaru policie s celorepublikovou působností – FIPO, který se specializuje na závažnou daňovou kriminalitu, vyhledání, dokumentaci a zajišťování výnosů ze závažné trestné činnosti.




Bc. Jiří Barták

kpt. Mgr. Blanka Kosinová

tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel

tisková mluvčí Policejního prezidia ČR