Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 19.1.2004

Pozor na povinnosti ze zákona o nakládání se surovými diamanty

Dne 3. ledna 2004 nabyl účinnosti zákon č. 440/2003 Sb., o nakládání se surovými diamanty, o podmínkách jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů.

Fyzickým i právnickým osobám, které vlastní nebo drží surové diamanty, končí zákonná čtrnáctidenní lhůta, ve které byly povinny požádat o registraci u MF-Generálního ředitelství cel. Povinnost registrace platí bez ohledu na to, zda se surovými diamanty osoba podniká. Generální ředitelství cel vyzývá osoby, které tak ještě neučinily, aby bez prodlení žádost o registraci podaly, a upozorňuje, že nakládání se surovými diamanty bez registrace není dovoleno.

Další povinností pro všechny osoby, které vlastní nebo drží surové diamanty, je požádat Generální ředitelství cel do začátku března o certifikaci jejich zásoby.

Více informací lze nalézt na internetových stránkách ministerstva financí (sekce Ostatní zahraniční vztahy) nebo MF - Generálního ředitelství cel (sekce Informace pro deklaranty o celní problematice po vstupu ČR do EU - Celní problematika).

Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí

tel.: 261331921
fax: 261332930
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz