Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.1.2004

Reakce Ministerstva financí-Generálního ředitelství cel na závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu

Kontrola NKÚ prověřovala mj. výběr cla, daní a ostatních poplatků, včetně opatření proti daňovým únikům, zároveň pak i převod vybraných prostředků do státního rozpočtu.

Zjištěné nedostatky např. v agendě licencí však nebyly v žádném případě způsobeny systémovými chybami. Příkladem jsou vývozy a dovozy zlata. Celní sazebník totiž v kontrolovaném období stanovil, a to i v souladu s doporučením Světové celní organizace, pro vykazování váhy zlata a dalších drahých kovů měrnou jednotku 1 kilogram. Povinným zaokrouhlováním na celé kilogramy tak došlo k disproporci mezi listinnou podobou a elektronickou databází kontrolovaných jednotných celních deklarací, a tím i k následnému zkreslení výsledných údajů. Pro ilustraci. I vývoz 10 gramů zlata byl nakonec vykazován jako vývoz jednoho kilogramu. Teprve nařízením vlády č. 462/2003 Sb., kterým byl vydán celní sazebník pro období 1. až 4. 2004, byla měrná jednotka změněna na 1 gram.

Všechny vývozy zlata uvedené v kontrolním protokolu NKÚ byly přezkoumány. Celní orgány zjistily, že bez příslušné licence došlo pouze k jednomu vývozu, a to o celkové hmotnosti 9 kg.

Závěry kontroly NKÚ se dotkly i vymáhání penále nebo úroků z prodlení, u nichž nebyl dodržen splátkový kalendář. V takových případech byly již vydány dodatečné platební výměry, a to už v průběhu samotné kontroly NKÚ. Část takových pohledávek byla uhrazena, ostatní případy jsou průběžně sledovány. Zároveň byl upraven i příslušný program Informačního systému celní správy tak, aby automaticky signalizoval nedodržení termínů plateb.

Závěrem lze konstatovat, že zjištěná pochybení nemají závažný dopad pro plnění příjmů státního rozpočtu. Výsledky kontroly byly projednány s odpovědnými pracovníky, v případech, kdy došlo k pochybení, byla vyvozena i osobní zodpovědnost.

Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí

tel.: 261331921
fax: 261332930
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz