Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 16.2.2004

Nelegální dovozy nafty přes hraniční přechod Břeclav-dálnice

Na základě množících se dotazů médií, jež se váží ke kauze daňových a celních podvodů, jež v uplynulých měsících způsobily některé firmy nelegálním dovozem nafty do České republiky přes hraniční přechod Břeclav - dálnice, vydává Celní ředitelství Brno následující stanovisko:

  1. Uvedený případ šetřily příslušné orgány celní správy ve spolupráci s Útvarem pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality již před jeho medializací ve sdělovacích prostředcích.
  2. Dosavadní výsledky šetření kompetentních celních orgánů nasvědčují, že v uvedeném případě došlo v posledních šesti měsících k dovozu pohonných hmot, resp. motorové nafty, ve větším množství, přičemž nebyly na toto zboží vyměřeny ani uhrazeny odpovídající daně a jiné poplatky.
  3. Zboží bylo do české republiky dopravováno ve více než dvě stě případech silničními cisternami.
  4. Poznatky inspekčních orgánů celní správy naznačují, že s vysokou pravděpodobností se tak stalo selháním kontrolního systému na Celním úřadu Břeclav - dálnice. Pochybení konkrétních zaměstnanců tohoto útvaru pak šetří inspekce celního ředitelství v Brně.
  5. Vzhledem ke složitosti případu a požadavku orgánů činných v trestním řízení není možné do odvolání podávat prostřednictvím celní správy k tomuto případu další informace.

JUDr. Jaroslav Moravec
tiskový mluvčí CŘ Brno

tel.: 545549282
fax: 545573526
mobil: 725009081
e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz