Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni dne 8.3.2004

Celníci zajistili další cigarety s falešným českým kolkem

Při sobotní kontrolní akci na tržnicích v Železné Rudě zabavili celníci nelegální zboží v hodnotě 4 miliony 122 tisíc korun. Kromě padělků textilních výrobků obuvi, hodinek a pirátských audio a video nosičů zabavili 67360 kusů nelegálních cigaret. Mezi nimi i dva kartony cigaret zn. Marlboro obsahující krabičky s padělaným českým kolkem.

Samotný kolek je dokonale napodoben a lze rozeznat od originálu pouze UV lampou, pod kterou nesvítí jeho ochranné prvky. Přesto lze poznat, že se nejedná o cigarety vyrobené oficiálním českým výrobcem. Kolek není na krabičce nalepený celou plochou a jde lehce sloupnout. Krabičky navíc nemají, na rozdíl od tuzemského výrobku, na spodní straně vyražené žádné číslo.

Celníci se s padělky v Čechách vyrobených cigaret již setkali v loňském roce při akci na tržnici Dragoun v Chebu. Tehdy nalezené cigarety ale měly velmi nekvalitně zpracovaný obal.

Vylepení tabákové nálepky na výrobek prokazuje, že byla státu odvedena spotřební daň. Padělání tabákové nálepky je trestným činem.

Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň

tel.: 377204125
fax: 377326130
mobil: 604221204
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz