CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci se kontrolám pohonných hmot věnují dlouhodobě

Celní správa ČR je od roku 2004 jediným správcem SPD, tedy i správcem SPD u minerálních olejů, resp. pohonných hmot. V loňském roce se její kontrolní činnost správce SPD zaměřovala mj. i na povinné barvení minerálních olejů používaných pro vytápění, jež podléhají odvodu SPD. Tato daň z nich je celní správou vybírána a po prokázání, že topné oleje byly použity skutečně pro vytápění, z velké části i vrácena. Obdobně bude od července tohoto roku řešen i technický benzín.

Se vstupem ČR do EU skončil pro celníky standardní výkon služby na státních hranicích a tím i pravidelná kontrola zboží vstupujícího na český trh. Kompletní převzetí správy SPD a tato nová situace přinesly výrazné změny ve struktuře celní správy, náplni a organizaci výkonu služby. Celníci v rámci svých kompetencí správce SPD provádějí kontroly nejen u výrobců, skladovatelů či prodejců zboží podléhajícího SPD, po území celé ČR operují skupiny mobilního dohledu, které kontrolují toto zboží i během přepravy.

Na základě informací a poznatků se letos celníci cíleně zaměřili na možné přimíchávání nezdaněných minerálních olejů do zdaněných pohonných hmot (např. výše uváděný technický benzín). Výsledkem téměř pěti měsíců kontrol a analýz je několik rozpracovaných daňových kontrol a případů, které celníci šetří v postavení policejního orgánu.

 


Bc. Jiří Barták 
tiskový mluvčí  tel.: 261 331 921  mobil: 602 332 791  e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky