CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 31.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Akce „BOLEK“

Již v srpnu loňského roku zahájili celníci úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčující tomu, že neznámá skupina osob organizuje z Polské republiky do České republiky přepravy zboží, které byly deklarovány jako náplně do fixů, kartónový papír apod., ač se ve skutečnosti jednalo o komponenty sloužící k nelegální výrobě cigaret“.

Zároveň existovalo důvodné podezření, že stejná skupina osob na území ČR nelegálně vyrábí a následně distribuuje neznačené cigarety. Tyto informace získané z předchozího trestního řízení směřovaly k osobám vietnamské, české a ukrajinské národnosti.

V průběhu šetření se podařilo rozkrýt celou organizovanou skupinu, zadokumentovat způsob, jakým je trestná činnost páchána a podíl konkrétních pachatelů na této trestné činnosti. Současně byla odhalena řada objektů, které byly rozpracovanou skupinou využívány, z nichž byly vytipovány dva objekty, kde byl předpoklad nelegální výroby cigaret, které se nacházejí v okrese Louny.

Jednání organizované skupiny bylo kvalifikováno jako trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148/1,4 tr. zákona a § 7/1 k § 148/1,4 tr. zákona a účast na zločinném spolčení podle 163a/1 tr. zákona. Z důvodu právní kvalifikace a místa páchání trestného činu bylo rozhodnuto před závěrečnou realizací předat věc místně příslušnému krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem. Po vyhodnocení všech zjištěných skutečností bylo rozhodnuto o provedení realizace spisu společně s útvarem Finanční policie.

Tato realizace byla provedena ve dnech 26. až 28. 5. 2005 a byla zadržena celá organizovaná skupina, ve které působilo celkem 18 osob, na 15 z nich byla uvalena vazba. Dále bylo provedeno celkem 22 domovních prohlídek a 41 prohlídek jiných prostor a pozemků, při kterých bylo zajištěno značné množství důkazů o spáchané trestné činnosti. Zejména se jednalo o tyto věci:

  • kompletní linka na výrobu cigaret
  • cca 10.000.000 ks nelegálně vyrobených cigaret různých značek
  • cca 70 tun tabáku připraveného ke zpracování
  • cca 50 tun komponentů (cigaretový papír, filtry, krabičky, obalové fólie, lepidlo apod.
  • řádově desetitisíce padělaných cigaretových kolků

Na celé akci se podílelo na 320 celníků a 200 policistů z různých speciálních útvarů.
Škoda na SPD činí zatím cca 56 milionů Kč.


Bc. Jiří Barták 
tiskový mluvčí  tel.: 261331921  mobil: 602332791  e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky