CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2005
        • Povinnost prodávat líh ve spotřebitelském balení pouze z inventarizovaných zásob nebo značený kontrolní páskou začíná v pátek 1. července 2005
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 30.06.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Povinnost prodávat líh ve spotřebitelském balení pouze z inventarizovaných zásob nebo značený kontrolní páskou začíná v pátek 1. července 2005

Jak již v minulém období Celní správa ČR několikrát informovala, dnem 1. července 2005 nabývá účinnosti zákon č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu. Povinnost provést inventarizaci zásob lihu a oznámit její výsledky celním orgánům má každá osoba, která takový líh v tuzemsku prodává nebo skladuje.

Líh ve spotřebitelském balení , který nebude zinventarizován či opatřen kontrolní páskou, nebude možné od 1. července prodávat.

V rámci usnadnění plnění povinnosti  a zvýšení komfortu pro osoby odevzdávající inventurní soupisy zásob lihu v souvislosti s uváděným zákonem budou všechny celní úřady a celní ředitelství v České republice přijímat  inventurní soupisy i v prodloužené pracovní době v pátek dne 1.7. 2005 do 22,00 hod. a ve dnech 2.7.  a 3.7. 2005 v době od 8,00 hod. do 16,00 hod.

Výsledky inventarizace zásob lihu je každá osoba, která takový líh v tuzemsku prodává nebo skladuje povinna oznámit místně příslušnému celnímu úřadu. Osoba splní tuto povinnost i tehdy, oznámí-li výsledky inventarizace celnímu ředitelství nebo celnímu úřadu, který není místně příslušný. Má-li například právnická osoba sídlo v Praze a provozovny po celé republice, může oznámit výsledky inventarizace jen v Praze; vždy ale za každou svou provozovnu samostatně (nelze tedy provést jen jednu inventarizaci za všechny provozovny).

Celní úřady budou tato podání přijímat od pátku 1. července.

Bližší informace k problematice prodeje lihu ve spotřebitelském balení je možno získat na každém celním ředitelství, celním úřadu nebo na internetových stránkách Celní správy ČR www.cs.mfcr.cz.


Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí
tel.: 261331921
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky