CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.11.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Operace DOOM

     V říjnu loňského roku zahájili celníci spadající pod Celní ředitelství Praha trestní řízení pro podezření ze spáchání trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 148/1,4 TZ a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží dle § 148a/1,2a,3 TZ a účasti na zločinném spolčení dle §163a/1 TZ  ve věci nelegální výroby a distribuce cigaret na území ČR a EU.
     V průběhu šetření se podařilo zadokumentovat činnost organizované skupiny pachatelů, dovoz  komponentů na nelegální výrobu cigaret, vlastní výrobu a distribuci cigaret.
Dne 2.11.2005 byla zahájena realizace, na které se podílely útvary Celní správy ČR  (Celní ředitelství Praha, Plzeň a České Budějovice) ve spolupráci s útvarem Policie ČR (FIPO  - expozitura Plzeň).
V rámci realizace bylo provedeno 16 domovních prohlídek a 11 prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž bylo zadrženo 28 osob české, holandské a  vietnamské národnosti (7 osobám bylo sděleno obvinění a byla na ně uvalena vazba). Byly zajištěny 2  linky na výrobu cigaret, několik dílčích strojů na balení,  sušení a řezání tabáku,   cca 14 mil. cigaret různých značek (některé se vůbec nedistribuují na zdejším trhu, např. značka F6 – vyrábí se pouze v SRN),  počítače a listinné materiály.  Kromě výrobních linek byla odhalena přípravna tabáku, kde se surový tabák zpracovával ve formě listů na tabák pro cigarety. Dále bylo zajištěno cca 80 tun tabáku určeného ke zpracování cigaret, 2400 kartonů komponentů na výrobu  cigaret, falešné cigaretové kolky a hotovost v hodnotě 4,6 mil.Kč.
Kapacita výrobní linky je cca 1900 ks cigaret za minutu, obsluhovat ji mohou 2-3 lidé, obě výrobní linky byly ve vynikajícím stavu.
     V rámci domovních prohlídek byl zajištěn i tabák, který byl v maloobchodním balení a popsán jako tabák určený k vykuřování skleníků. Na základě zjištěných skutečností se lze důvodně domnívat, že byl a je používán při nelegální výrobě cigaret.
     V letošním roce se po květnové akci BOLEK jedná o druhý případ rozkrytí nelegální výroby cigaret v České republice. Jde o srovnatelné případy co do charakteru činností jednotlivců, dělbu rolí v jejich systému této nelegální činnosti, způsobů komunikace apod.  
Na akci se kromě celníků (cca 300) a jejich Skupiny operativního nasazení  podílely i speciální zásahové skupiny PČR.
     V současné době byla stanovena škoda s ohledem na zajištěné cigarety a tabák předběžně na  80 milionů korun.

Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí GŘC
tel.: 261331921
fax: 261332100
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky