CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.12.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci od Nového roku přebírají kompetenci dělené správy

     Od 1. ledna roku 2006 přebírá Celní správa ČR od územních finančních orgánů kompetenci tzv. dělené správy, jež jí umožní vybírání a vymáhání  peněžitých plnění, která vznikla bez vydání správního aktu ze zákona, nebo která  byla  uložena  jinými  správními úřady v  řízení podle správního řádu, a která jsou příjmem státního rozpočtu, státních fondů nebo rozpočtů územních samosprávných celků.
Celníci tak získávají novou pravomoc k vybírání a vymáhání platebních povinností ukládaných orgány státními správy, zejména uložených odvodů a poplatků a včas nezaplacených pokut.
     Převzetí dělené správy celními orgány by mělo přinést stejný efekt jako převzetí správy spotřebních daní, tedy zvýšení příjmů státního rozpočtu. Tato činnost bude vykonávána všemi 54 celními úřady.
V letošním roce již vstoupily v účinnost zákony, které do kompetencí celních orgánů svěřily vybírání a vymáhání pokut. Jedná se o zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích, ve znění pozdějších předpisů.

Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí
tel.: 261331921
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky