CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 23.05.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Šetření postupu celníků z CÚ Klatovy spěje k závěru

Dne 16. 5. 2006 odvysílala ČT v několika zpravodajských relacích reportáž o údajném podvodu celníků z Celního úřadu Klatovy při kontrole zboží v prodejně v Nýrsku u Klatov dne 8. 3. 2006. Postup klatovských celníků šetří Inspekce generálního ředitele cel.
Dne 17. 5. 2006 získala inspekce protokol o ústním jednání podepsaný provozovatelem prodejny ze dne 25. 4. 2006. Z tohoto protokolu jsme zveřejnili přesnou citaci vyjádření provozovatele k nálezu jedné láhve o obsahu 0,5 litru s etiketou Božkov švestka (výrobce Stock Plzeň) dne 8. 3. 2006, která nebyla v rozporu s platnými právními předpisy označena kontrolní páskou.
Inspekce během dosavadního šetření zajistila další písemnou a fotografickou dokumentaci z kontroly celníků v prodejně potravin v Nýrsku.
Popis celého průběhu kontroly ze strany kontrolujících celníků, písemné i fotografické materiály vypovídají o tom, že průběh kontroly byl jiný než prezentovala krátká ukázka z bezpečnostní kamery o pohybu celníků a doprovodný komentář v  reportáži ČT.
Celníci objevili neznačenou láhev v prostoru za pokladním pultem, zde ji i vyfotografovali mezi ostatními lahvemi. Poté ji za přítomnosti provozovatele zajistili a osobně přenášeli během pokračující kontroly. Z důvodu potřeby pořízení detailu závěru lahve bez kontrolní pásky ji během kontroly postavili do regálu s potravinami a detail pořídili. Tato část kontroly byla prezentována v televizní reportáži. Provozovatel prodejny v protokolu o kontrole sepsaném ihned po jejím skončení dne 8. 3. 2006 uvedl a vlastnoručně podepsal, že zboží doplňuje nekvalifikovaná pracovnice, která při kontrole značení lihovin na konci roku pravděpodobně tuto láhev přehlédla. Proti postupu kontrolujících celníků neměl námitky. K předmětné lahvi celníkům předložil nabývací fakturu a předložil i inventurní seznam lihovin ze 4. 7. 2005, ve kterém je zmiňovaná láhev uvedena.
Do dnešního odpoledne provozovatel ani jeho právní zástupce neumožnili přes opakované žádosti zhlédnout inspekčním orgánům celý záznam z kontroly ani jeho část.
Z dosavadních výsledků šetření inspekčních orgánů vyplývá, že kontrola měla jiný průběh než bylo medializováno a kontrolující celníci se vracejí zpět do výkonu služby.

Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332100
Skočit na začátek stránky