CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 31.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Informace k celostátní kontrolní akci Celní správy ČR

Na základě poznatků Celní správy České republiky byla prostřednictvím všech celních úřadů, v jejichž územní působnosti se nacházejí prodejny nabízející „Vše za 39“, provedena v pátek 28. července kontrolní akce na dodržování zákazu klamání spotřebitele ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele.

Např. na území Západočeského kraje bylo ve zhruba dvaceti prodejnách zajištěno na 325 párů obuvi s padělky značek NIKE a adidas.
V Praze a Středočeském kraji bylo obchodů zkontrolováno celkem šestnáct. V jedenácti z nich bylo zajištěno 443 párů padělků obuvi v hodnotě přibližně 200 tisíc korun. Navíc byl kontrole podroben i centrální distribuční sklad, kde bylo nalezeno přes šest a půl tisíce párů padělků bot v odhadované hodnotě přesahující čtyři miliony korun.
Na Olomoucku byly zkontrolovány prodejny čtyři, přičemž padělky obuvi byly nalezeny ve dvou z nich. Podobná situace byla i na Ústecku, tam však v každé ze šesti kontrolovaných prodejen byla zajištěna padělaná obuv v celkové hodnotě téměř tři sta tisíc korun. Na Českobudějovicku se akce týkala kontroly devatenácti obchodů, kde bylo zajištěno na 127 párů padělané obuvi. V Jihočeském kraji bylo v celkem devatenácti kontrolovaných prodejnách zajištěno 131 párů padělků značkové obuvi.
Celkem tak bylo celními orgány v rámci této akce zajištěno téměř osm tisíc párů padělků značkové obuvi.

Předmětné zboží bylo úředně zajištěno a po ukončení správního řízení je pravděpodobně čeká likvidace, a to na náklady majitelů sítě prodejen. Padělané ochranné prvky totiž nejspíš nepůjdou z obuvi odstranit, aby následně mohla být dle zákona využita pro humanitární účely.

Celní správa se dlouhodobě zabývá dohledem nad zbožím, které porušuje práva duševního vlastnictví, resp. k ochranným známkám světových i tuzemských firem. V tomto směru i úzce spolupracuje s orgány České obchodní inspekce i se zástupci majitelů ochranných známek.
V období prvního pololetí letošního roku tak celníci zajistili zboží za několik desítek milionů korun, především pak textilu, obuvi, ale i hudebních a DVD nosičů. V některých případech byla v minulosti celními orgány na území České republiky odhalena i pokoutní výroba tohoto zboží, a to včetně výrobních zařízení a strojů sloužících k výrobě padělků známých výrobců textilního a obuvnického zboží, nebo video a audio nosičů.


Jiří Rážek
oddělení Vztahů k veřejnosti
tel. +420261332933
mobil +420724496231
e-mail razek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky