CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Společná informace Celní správy ČR a Finanční policie k akci „Class“

V lednu roku 2006 zahájil odbor pátrání pražského celního ředitelství prověřování poznatků, že skupina osob ze Středočeského a Karlovarského  kraje  organizuje nelegální dovoz a výrobu  cigaret na území ČR a následně tyto výrobky distribuuje na území ČR a EU, čímž dochází ke značným daňovým únikům. Do dalších šetření se zapojila Celní ředitelství Plzeň a České Budějovice a následně i Finanční policie. Na akci aktivně spolupracovali celní orgány z ostatních členských států EU, zvláště SRN a Slovenska.
V rámci prováděných úkonů bylo zjištěno, že do trestné činnosti je zapojeno větší množství osob z ČR a Asie, strukturovaných do 6 organizovaných skupin, které mez sebou vzájemně kooperovaly při zajišťování dodávek tabáku a komponentů,  výrobě  a distribuci nelegálně vyrobených cigaret na trh v ČR a některých zemích EU. 
Na základě výsledků dosavadních šetření zahájila Celní správa ve spolupráci s Finanční policií  ve čtvrtek 2.11.2006 na 50 místech v republice závěrečnou realizaci akce „Class“. V rámci této operace bylo  při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor na   území středočeského, západočeského a severočeského kraje do současné doby zajištěno přes 400 tun tabáku, velké množství komponentů pro výrobu cigaret a přes 29 milionů ks vyrobených cigaret různých značek. Rovněž byla zajištěna 2 kompletní strojní zařízení pro strojovou výrobu cigaret, dále tiskařské stroje na kterých byly tisknuty cigaretové krabičky a větší množství zařízení pro úpravu tabáku a přípravu komponentů. Jak bylo prokázáno vyšetřovacím pokusem jedna ze zajištěných linek dosahovala výrobní kapacity až 2000 ks cigaret za minutu. Při úkonech trestního řízení bylo zadrženo 81 osob, z nichž na 20 byla uvalena vazba. Na akci se podílelo 350 celníků a 150 příslušníků  Finanční policie a 300 příslušníků speciálních útvarů.  Předběžný únik na spotřebních daních přesahuje částku  400 mil. Kč. Množství zajištěného zboží prozatím objemově dosahuje 50 kamionů.

Nezákonnou výrobou a distribucí cigaret a tabákových výrobků, se osoby dopustily trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, 3 písm. a), 4 trestního zákona a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží podle § 148a odst. 1, 2 písm. a), odst. 3 trestního zákona.

Akce dále pokračuje.

     
     
     

Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332100
Skočit na začátek stránky