CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 30.01.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Akce OLAF a jeho partnerů vnáší světlo do nelegálních obchodů s cigaretovými zapalovači

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) ve spolupráci se svými partnery v členských státech EU odhalil schéma nelegálního obchodu s jednorázovými kamínkovými zapalovači z Asie, který způsobil EU ztrátu nejméně 20 milionů eur. Bylo odhaleno několik případů dovozů jednorázových kamínkových zapalovačů čínského původu, u kterých byl podvodně deklarován původ z Indonésie nebo Malajsie. Pátrací akce zaměřené na obcházení antidumpingových opatření jsou jedním z úkolů OLAF v boji proti podvodům majícím dopad na rozpočet EU. OLAF a jeho partneři tak ochraňují daňové poplatníky všech členů EU. K odhalení porušení předpisů při dovozech jednorázových zapalovačů došlo ve Velké Británii, České republice, Litvě, Itálii, Španělsku a Německu.

Dovoz jednorázových zapalovačů z Číny do EU podléhá antidumpingovému clu 0,065 € za kus. Celková spotřeba jednorázových zapalovačů v EU se odhaduje na 1 miliardu ročně, maloobchodní cena je  50 centů a výše.

Orgány české celní správy odhalily několik případů, kdy při dovozu zapalovačů do České republiky byla použita nesprávná osvědčení o původu zboží. Provedeným šetřením a na základě spolupráce v rámci OLAF se potvrdilo podezření, že zboží pocházelo z Čínské lidové republiky. Dovozci musí nyní uhradit antidumpingové clo ve výši 32 milionů korun.


Malajsijský případ

Jedná se o ukázkový případ dovozu zapalovačů s podvodně deklarovaným původem z Malajsie. Společným šetřením OLAF s celními správami České republiky, Německa, Velké Británie a Itálie za podpory kompetentních státních orgánů Malajsie bylo zjištěno, že v posledních čtyřech letech bylo přes území Malajsie převezeno více než 300 milionů zapalovačů z Číny. Přesun zapalovačů přes Malajsii měl zakrýt jejich čínský původ.

Malajsijská společnost, která měla údajně zapalovače vyrábět, byla ve skutečnosti pouze jejich překupníkem. Stovky kontejnerů naložených čínskými zapalovači byly přeprodány v obchodních svobodných zónách v Port Klangu, Penangu a Johor Bahru. Na základě nepravdivých údajů poskytovaných místním orgánům se podvodníkům podařilo získat osvědčení o malajsijském původu, a tím se vyhnout antidumpingovým opatřením EU.

Tento případ odhalil více než 300 kontejnerů předisponovaných výše uvedeným způsobem. Jeden kontejner obsahuje přibližně jeden milion zapalovačů, což znamená ztrátu na daních 65 tisíc eur na kontejner.

Indonéský případ

Koncem listopadu 2006 se v Indonésii uskutečnila další kontrolní akce OLAF s plnou podporou a spoluprací indonéských státních orgánů, zaměřená na údajnou tamní výrobu zapalovačů vyvážených do EU. Bylo zjištěno, že více než 100 sledovaných zásilek nemělo původ v Indonésii. V nejbližší době se předpokládá další pátrání po skutečném původu zboží. Všechny kontejnery s čínskými zapalovači směřovaly přes Hong Kong a byly přeprodávány v Singapuru, který je často používán podloudnými přepravci jako zázemí pro takovéto aktivity.
OLAF při svých šetřeních rovněž úzce spolupracoval s výrobci zapalovačů v EU.
Více informací o OLAF a jeho činnosti, včetně foto a video dokumentace, naleznete na stránkách http://ec.europa.eu/olaf.
 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel  tel.: +420 261 331 921
mobil: +420 602 332 791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
fax : +420 261 332 010
Skočit na začátek stránky