CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 10.07.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Evropská komise a OLAF bilancovali výsledky za rok 2006

Evropská komise včera zveřejnila výroční zprávu za rok 2006 o ochraně finančních zájmů Společenství a boji proti podvodům. Zároveň byla zveřejněna i výroční zpráva za stejné období od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF). Obě zprávy a další informace naleznete na http://ec.europa.eu/anti_fraud/reports/index_en.html.

Generální ředitel OLAFu Franz - Hermann Brüner při zveřejnění výroční zprávy ke spolupráci s Českou republikou uvedl: „Úkolová skupina OLAF specializující se na cigarety má dobrou spolupráci s českými orgány v boji proti pašování cigaret“. A dodal: „Česká platební agentura pro zemědělské fondy – Státní intervenční zemědělský fond – také dobře spolupracuje s našimi vyšetřovateli“.

Evropský Úřad proti podvodům (OLAF) vznikl 1. června 1999. Nahradil Operační útvar pro Koordinaci zamezení podvodů (UCLAF) Generálního sekretariátu Komise, který byl založen v roce 1988. Vytvořením OLAF si evropské instituce zajistily mechanizmus zaměřený na boj proti mezinárodní ekonomické a hospodářské kriminalitě, podvodům a korupčnímu jednání, které poškozují zájmy Komise, zejména v oblasti evropských veřejných financí.
OLAF je úřadem Evropské komise. Pravomoce OLAF zasahují do veškerých aktivit vztahujících se k ochraně finančních zájmů Společenství, a směřují proti neobvyklým postupům či nezákonnému jednání v souvislosti s prováděním správního nebo trestního řízení. OLAF má tudíž pravomoc vést externí správní šetření v členských státech unie a ve třetích zemích, ale rovněž interní správní šetření uvnitř institucí Společenství. Vedle ochrany evropských veřejných financí odpovídá OLAF rovněž za boj proti falzifikátům, pirátství a padělání eura.

Do celních operací OLAF se i v roce 2006 aktivně zapojila Celní správa ČR

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) ve spolupráci se svými partnery v členských státech EU odhalil schéma nelegálního obchodu s jednorázovými kamínkovými zapalovači z Asie, který způsobil EU ztrátu nejméně 20 milionů eur. Bylo odhaleno několik případů dovozů jednorázových kamínkových zapalovačů čínského původu, u kterých byl podvodně deklarován původ z Indonésie nebo Malajsie. Pátrací akce zaměřené na obcházení antidumpingových opatření jsou jedním z úkolů OLAF v boji proti podvodům majícím dopad na rozpočet EU. OLAF a jeho partneři tak ochraňují daňové poplatníky všech členů EU. K odhalení porušení předpisů při dovozech jednorázových zapalovačů došlo ve Velké Británii, České republice, Litvě, Itálii, Španělsku a Německu.

Dovoz jednorázových zapalovačů z Číny do EU podléhá antidumpingovému clu 0,065 € za kus. Celková spotřeba jednorázových zapalovačů v EU se odhaduje na 1 miliardu ročně, maloobchodní cena je  50 centů a výše.

Orgány české celní správy odhalily několik případů, kdy při dovozu zapalovačů do České republiky byla použita nesprávná osvědčení o původu zboží. Provedeným šetřením a na základě spolupráce v rámci OLAF se potvrdilo podezření, že zboží pocházelo z Čínské lidové republiky. Dovozci musí nyní uhradit antidumpingové clo ve výši 32 milionů korun.

Malajsijský případ
Jedná se o ukázkový případ dovozu zapalovačů s podvodně deklarovaným původem z Malajsie. Společným šetřením OLAF s celními správami České republiky, Německa, Velké Británie a Itálie za podpory kompetentních státních orgánů Malajsie bylo zjištěno, že v posledních čtyřech letech bylo přes území Malajsie převezeno více než 300 milionů zapalovačů z Číny. Přesun zapalovačů přes Malajsii měl zakrýt jejich čínský původ.

Malajsijská společnost, která měla údajně zapalovače vyrábět, byla ve skutečnosti pouze jejich překupníkem. Stovky kontejnerů naložených čínskými zapalovači byly přeprodány v obchodních svobodných zónách v Port Klangu, Penangu a Johor Bahru. Na základě nepravdivých údajů poskytovaných místním orgánům se podvodníkům podařilo získat osvědčení o malajsijském původu, a tím se vyhnout antidumpingovým opatřením EU.

Tento případ odhalil více než 300 kontejnerů předisponovaných výše uvedeným způsobem. Jeden kontejner obsahuje přibližně jeden milion zapalovačů, což znamená ztrátu na daních 65 tisíc eur na kontejner.

Indonéský případ
Koncem listopadu 2006 se v Indonésii uskutečnila další kontrolní akce OLAF s plnou podporou a spoluprací indonéských státních orgánů, zaměřená na údajnou tamní výrobu zapalovačů vyvážených do EU. Bylo zjištěno, že více než 100 sledovaných zásilek nemělo původ v Indonésii. V nejbližší době se předpokládá další pátrání po skutečném původu zboží. Všechny kontejnery s čínskými zapalovači směřovaly přes Hong Kong a byly přeprodávány v Singapuru, který je často používán podloudnými přepravci jako zázemí pro takovéto aktivity.

 

OLAF při svých šetřeních rovněž úzce spolupracoval s výrobci zapalovačů v EU.

 

Více informací o OLAF a jeho činnosti, včetně foto a video dokumentace, naleznete na stránkách http://ec.europa.eu/olaf.


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky