CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2007
        • Celníci upozorňují na výrazné snížení limitu pro převoz peněz v hotovosti od pátku 15. června 2007
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 13.06.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci upozorňují na výrazné snížení limitu pro převoz peněz v hotovosti od pátku 15. června 2007

     Evropská unie v boji proti praní špinavých peněz a podpoře terorismu vydala nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1889/2005 o kontrolách hotovosti při vstupu nebo výstupu z území EU, které nabude účinnosti 15. června 2007. Od tohoto data každá osoba vstupující či opouštějící území Evropské unie je povinna deklarovat hotovost od částky 10 000 EUR.

     Každá osoba vstupující nebo opouštějící území EU musí podat od 15. června 2007 celní prohlášení na hotovost v částce 10 000 EUR a více. Stejně tak učiní v případě, že má v rovnocenné částce  hotovost jiné zahraniční měny  nebo snadno směnitelné hodnoty (např. cestovní šeky nebo peněžní poukázky směnitelné za hotové peníze, cenné papíry na doručitele nebo na řád a nebo vysoce hodnotné komodity, jako jsou například drahé kovy nebo drahé kameny).

     Celní prohlášení musí být vyplněno a podáno celnímu orgánu na kontrolním stanovišti místa vstupu nebo výstupu z území EU. Formulář pro ohlášení peněžní hotovosti (CZ),   Formulář pro ohlášení peněžní hotovosti (EN).  Formuláře nutno vytisknout oboustraně ! Formuláře rovněž získáte na výstupních a vstupních celních úřadech EU (pro ČR mezinárodní letiště). 

     V případě nedodržení těchto pravidel mohou kontrolní orgány hotovost zadržet nebo zabavit a cestujícího vystavit možnému dalšímu postihu dle národních předpisů.

     Tato opatření EU mají zabránit nelegálním aktivitám jako je praní špinavých peněz a finanční podpora terorismu. Záměrem nařízení je v souladu s právem EU zamezit pohybu finančních zdrojů, které mohou být takto zneužity.

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky