CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2007
        • Tiskopisy k plnění oznamovací povinnosti pro převoz peněz přes hranice EU jsou již k dispozici
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 14.06.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Tiskopisy k plnění oznamovací povinnosti pro převoz peněz přes hranice EU jsou již k dispozici

Jak  jsme  již informovali, každá osoba vstupující na území EU nebo ho opouštějící musí podávat od 15. června 2007 celní prohlášení na hotovost v částce 10 000 EUR a vyšší. Stejně tak učiní v případě, že má v rovnocenné částce  hotovost jiné zahraniční měny  nebo snadno směnitelné hodnoty (např. cestovní šeky nebo peněžní poukázky směnitelné za hotové peníze, cenné papíry na doručitele nebo na řád a nebo vysoce hodnotné komodity, jako jsou například drahé kovy nebo drahé kameny).
Celní prohlášení musí být vyplněno a podáno celnímu orgánu na kontrolním stanovišti místa vstupu nebo výstupu z území EU.
Formuláře k ohlašovací povinnosti při cestě z nebo do EU přes Českou republiku  mohou zájemci již nyní získat na internetových stránkách Celní správy ČR www.celnisprava.cz (formulář je nutno vytisknout oboustranně). V písemné podobě budou formuláře k dispozici na výstupních a vstupních celních úřadech na mezinárodních letištích.
V případě nedodržení těchto pravidel mohou kontrolní orgány hotovost zadržet nebo zabavit a cestujícího vystavit možnému dalšímu postihu dle národních předpisů.
Tato opatření EU mají zabránit nelegálním aktivitám jako je praní špinavých peněz a finanční podpora terorismu. Záměrem nařízení je v souladu s právem EU zamezit pohybu finančních zdrojů, které mohou být takto zneužity.
Další informace k této problematice v EU získáte na  http://ec.europa.eu/eucashcontrols.

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky