CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 07.09.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci zasáhli proti prodeji falešného pracího prášku

V závěru minulého týdne spustili celníci celních ředitelství Praha a Brno ve spolupráci se společností  Procter & Gamble Czech Republic rozsáhlou kontrolní akci v obchodních řetězcích. Kontroly potvrdily, že se na českém trhu nacházejí padělky dvou a šestikilogramových balení pracího prášku Ariel Automat Compact ve starém typu obalů (zelené provedení), který se na trh už nedodává. Celníci zajistili přes 14 tisíc balení Arielu, u nichž je důvodné podezření z porušování práv k duševnímu vlastnictví.

Zástupce společnosti Procter & Gamble, které paděláním jeho výrobků a poškozováním práv k ochranné známce mohla vzniknout  škoda v řádu statisíců korun, uvádí jednoduché znaky, dle kterých lze falešný produkt poznat: 
• obal padělku nemá na zadní straně ve žlutém proužku proražené jemné perforování umožňující snadné otevření obalu – proužek je pouze vytištěn
• dvouřádkové číslo výrobní šarže na 6 kg padělku chybí, na 2 kg je vytištěno chybně s dodatkovým textem
• množství prášku – díky jiné sypné hmotnosti je obal padělku podstatně prázdnější než originální výrobek - viz srovnání s originálním výrobkem.
V případě pochybností o pravosti výrobku může spotřebitel kontaktovat Oddělení služeb spotřebitelům na tel. čísle uvedeném na výrobku.

Tiskový mluvčí společnosti Procter&Gamble Czech Republic Ivan Krejčí uvedl, že jeho společnost nejvíce mrzí morální poškození značky Ariel v očích spotřebitelů.

     
  

Jiří Rážek
oddělení Vztahů k veřejnosti
tel. +420261332933
mobil +420724496231
e-mail razek@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky