CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.01.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Mezinárodní den celníků

Čeští celníci se včera slavnostním setkáním v celní škole v Jílovišti, jehož se účastnil i atašé francouzské celní správy ve Vídni Michel Bour, připojili k Mezinárodnímu dni celníků, kterým byla sobota 26. ledna.

Mezinárodní den celníků je ve světě slaven od roku 1982 a je spojen s 1. zasedáním Rady pro celní spolupráci v Bruselu, které proběhlo v roce 1953 právě 26. ledna. V roce 1994  přijala Rada pro celní spolupráci pracovní název Světová celní organizace (WCO), aby zdůraznila svoji celosvětovou působnost, po vzoru nově vytvořené Světové obchodní organizace (WTO).

V roce 1965 se členem WCO stalo i tehdejší Československo. V současnosti má WCO již 171 členských zemí. 

O aktivní účasti ČR ve WCO svědčí fakt, že v roce 2005 získalo výcvikové zařízení služební kynologie celní správy v Heřmanicích statut regionálního střediska WCO (opravňuje ke školení zahraničních kynologů i udělování certifikátů WCO). Čeští celníci mají v současnosti i svého pracovníka přímo ve WCO (oblast sazebního zařazování zboží).

Bližší informace o činnosti Světové celní organizace a jejich členech naleznete na internetových stránkách www.wcoomd.org.

Informace o historii celnictví na území dnešní ČR naleznete na našich internetových stránkách www.celnisprava.cz a v připojeném powerpointovém souboru.

Historie celnictví na území dnešní ČR

 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail informace@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky