CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.05.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

GŘC a Policie ČR, SKPV - Útvar odhalování korupce a finanční kriminality

Celníci a policisté při operaci ASTOR zlikvidovali další nelegální továrnu na cigarety

Odbory Pátrání a dohledu Celních ředitelství Praha, České Budějovice a Brno začaly v roce 2006 šetřit podvody s tabákovými výrobky. V sobotu 3. května 2008 byla zahájena závěrečná fáze přes rok trvající operace s krycím názvem „ASTOR". Na operaci, kterou organizoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování v úzké spolupráci s Celní správou ČR a Národní protidrogovou centrálou se podílelo přes 400 celníků a policistů.

Během mnohaměsíčního sledování se podařilo zadokumentovat dovoz komponentů i vlastní nelegální výrobu a distribuci cigaret jak na území ČR (zejména středočeského, západočeského, jihomoravského a severočeského kraje), tak ve  státech EU, které organizovala skupina převážně cizích státních příslušníků.

Operace ASTOR vyvrcholila provedením 32 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž bylo zadrženo 29 osob. Proti 15 z nich bylo zahájeno trestní stíhání a byly podány návrhy na uvalení vazby. Tři ze zadržených cizinců pobývali na území ČR nelegálně.

V Letech u Dobřichovic objevili celníci a policisté kompletní výrobní linku na výrobu cigaret, jejíž výrobní kapacita mohla dosahovat v případě plného provozu cca. 2500 ks cigaret za minutu. V rámci celé operace bylo zajištěno 24 milionů kusů cigaret různých značek, 71 tun tabáku, zařízení na balení cigaret, desítky krabic komponentů na výrobu cigaret, velké množství obalového materiálu a matrice pro jejich potisk, počítače, peněžní prostředky v různých měnách přesahující částku pěti milionů korun, několik set tisíc cigaretových kolků v různých hodnotách a tři nelegálně držené střelné zbraně.

V současné době byla stanovena předběžná škoda, s ohledem na zajištěné cigarety a tabák, ve výši cca 134 milionů korun. Předpokládá se, že konečná způsobená škoda bude několikanásobně větší.

Proti zadrženým osobám bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 148 odst. 1, 3 písm. a), odst. 4 dílem dokonaným a dílem ve stadiu přípravy podle § 7 odst. 1 trestního zákona spáchaného ve spolupachatelství podle § 9 odst. 2 trestního zákona. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí na 5 – 12 let.

Kromě výše uvedeného byly zjištěny tři plně vybavené a soběstačné pěstírny marihuany a zajištěno 2669 kusů rostlin. Dále bylo nalezeno 20 kg sušené směsi konopí. Tyto případy byly předány místně příslušným útvarům Policie České republiky.

V rámci spolupráce Celní správy a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality se jedná o pátý případ v průběhu posledních tří let, kdy byla rozkryta organizovaná skupina cizích státních příslušníků, která se touto nelegální činností zabývala. Jde o srovnatelné případy co do charakteru činností jednotlivců, dělbu rolí v systému této nelegální činnosti, způsobů komunikace, apod.


V průběhu řízení byla v květnu roku 2007 například zadokumentována další výrobní linka na výrobu cigaret v Praze 6 a v rámci kooperace se slovenskou celní správou byla zajištěna výrobní linka i na Slovensku.


mjr. Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí
Generální ředitelství cel
e-mail: informace@cs.mfcr.cz
mobil: 602332791
             kpt. Bc. Roman Skřepek
tiskový mluvčí
SKPV ÚOKFK
e-mail: korupce@gmail.com
mobil: 603190433
Skočit na začátek stránky