CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 23.07.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF zveřejnil informace o své činnosti

Rozpadající se most postavený z nekvalitních materiálů za peníze EU, plagiátorství v jednom výzkumném projektu EU, dovozci rajčat neplatící cla nebo úředník v důchodu snažící se nezákonnými prostředky o zvýšení své penze: to jsou jen čtyři příklady ilustrující širokou škálu případů, jimiž se v roce 2007 zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Úřad OLAF včera v Bruselu představil novou výroční zprávu o své činnosti, která na patnácti případových studiích a četných statistických tabulkách popisuje jeho aktivity uvnitř i vně Evropské unie. Na konci roku 2007 vyšetřoval OLAF celkem 408 případů. Na šetření OLAF se aktivně podílí i Celní správa ČR.

„Z čísel a případů popsaných ve zprávě jednoznačně vyplývá vážnost, s jakou úřad OLAF i evropské orgány a instituce přistupují k nesrovnalostem, podvodům a korupci,“ prohlásil generální ředitel úřadu OLAF Franz-Hermann Brüner u příležitosti prezentace nové výroční zprávy v Bruselu a dodal: „Ta čísla a případy rovněž ukazují, že společná opatření úřadu OLAF a jeho operačních partnerů v členských státech, třetích zemích a mezinárodních organizacích musí pokračovat." Dále uvedl, že: „důležitou podmínkou pro úspěch našeho úřadu je, abychom se při plnění svého poslání, jímž je ochrana finančních zájmů Evropské unie před podvody, korupcí, pašeráctvím a jinými trestnými činy, mohli i nadále opírat o úzkou spolupráci donucovacích orgánů v členských státech i jinde.“

V rámci orgánů EU stejně jako mimo ně si úřad OLAF získal důvěru za to, že účinně zpracovává nové informace o možných nesrovnalostech, podvodech či případech korupce. Objem informací, které OLAF přijal, zaznamenává neustálý růst: z 529 nových nahlášených případů v roce 2002 vzrostl v roce 2007 na 886. Na konci roku 2006 vyšetřoval OLAF celkem 408 případů. Daňovým poplatníkům v EU plynul z činností úřadu opět značný finanční prospěch. Zatímco preventivní účinek práce úřadu lze stěží vyjádřit čísly, výše navrácených prostředků v souvislosti s uzavřenými případy OLAF v roce 2007 překračuje 200 milionů eur. Za stejnou dobu přitom činily provozní náklady úřadu přibližně 50 milionů EUR.
I v roce 2007 se úřad OLAF držel své strategie zaměřovat se na větší a komplexnější případy podvodů v citlivých oblastech rozpočtu EU v Evropě i jinde. Vstup nových členů do EU dne 1. ledna 2007 rovněž znamenal další zintenzivnění již probíhajících činností úřadu v těchto dvou zemích. Další posílení úzké spolupráce s rumunskými a bulharskými úřady v boji proti podvodům týkajícím se finančních zájmů EU je pro úřad i nadále jednou z priorit.

Vyšetřování uvnitř orgánů a institucí EU
Pokud jde o nesrovnalosti v rámci samotných evropských institucí či jiných orgánů jako např. agentur EU, vyšetřoval OLAF na konci roku 2007 celkem 70 případů, což představuje 17 procent všech vyšetřovaných případů v tomto období.
Evropský úřad pro boj proti podvodům vydává každoročně zprávu o nezávislé operativní činnosti za předchozí rok. Tuto zprávu je třeba odlišit od zprávy Evropské komise s názvem „Ochrana finančních zájmů Společenství – boj proti podvodům“, která je zveřejňována v tutéž dobu.

Obě zprávy jsou k dispozici ke stažení na internetových stránkách úřadu OLAF:
http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html

Bližší informace o náplni činnosti OLAF naleznete na adrese:
http://ec.europa.eu/anti_fraud/press_room/pr/2008/6/cs.html

Celní správa ČR a její spolupráce s OLAF

Celní správa ČR cestou své Národní koordinační jednotky, ve spolupráci s dalšími členskými státy EU a OLAF, koordinuje postup šetření českých celních orgánů na národní úrovni při společných celních operacích. Tyto mají za úkol společně v rámci EU odhalovat podvody v oblasti původu zboží, celních sazeb nebo hodnoty dováženého zájmového zboží či porušování obchodně politických opatření sloužících k ochraně trhu EU (textil, rybí produkty, zelenina, hutní výrobky apod.). V loňském roce byly společné celní operace zaměřeny na dovozy rizikového zboží, např. alkoholu, cigaret a omamných a psychotropních látek.

V roce 2006 spolupracovali čeští celníci s OLAF při akcích proti nelegálnímu dovozu zapalovačů do EU, kdy při dovozu zapalovačů do České republiky byla použita nesprávná osvědčení o původu zboží. Provedeným šetřením a na základě spolupráce v rámci OLAF se potvrdilo podezření, že zboží pocházelo z Čínské lidové republiky. Dovozcům bylo doměřeno antidumpingové clo ve výši 32 milionů korun.
 
V roce 2005 se čeští celníci zapojili do společné celní operace CALIMERO (původně CHICKEN), zaměřené na nezákonný dovoz drůbežího masa ze zemí, na něž platí zákaz dovozu do EU, zejména z Číny. Celní operace CALIMERO se zúčastnily všechny členské státy EU. Řídící roli v operaci měla Operační koordinační jednotka umístěná v Bruselu v OLAF. Do společné celní operace bylo zapojeno 20 přístavů. V průběhu operace prováděli pracovníci Národního kontrolního bodu v ČR výběr zásilek, které směřovaly do ČR, všechny zásilky byly kontrolovány hned při vstupu na území EU v přístavech, porušení předpisů nebylo zjištěno.

 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel.: +420261331921
mobil: +420602332791
e-mail: informace@cs.mfcr.cz
fax: +420261332010
Skočit na začátek stránky