CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 17.10.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

V obchodních řetězcích pracovala polovina kontrolovaných cizinců bez pracovních povolení

Celní správa ČR pokračuje v avizovaných rozsáhlých kontrolách nelegálního zaměstnávání cizinců. Středeční celorepubliková kontrolní akce celníků byla zaměřena na obchodní řetězce a jejich logistická centra. Polovina kontrolovaných cizinců pracovala bez řádného pracovního povolení.

Do akce bylo zapojeno všech 54 celních úřadů a nasazeno několik set příslušníků skupin mobilního dohledu. Ti provedli kontrolu v téměř stovce obchodních center. Zkontrolovali zde přes dvě stě cizinců ze zemí mimo EU, přičemž u 104 z nich nebyli schopni jejich zaměstnavatelé předložit doklad o pracovním povolení. Pět cizinců nemělo ani povolení k pobytu.

Naprostou většinu kontrolovaných cizinců zaměstnávaly  subdodavatelské firmy, zajišťující např. úklid a další podpůrné činnosti, nejednalo se tedy o kmenové zaměstnance řetězců. Nejvíce zahraničních pracovníků bez pracovních povolení bylo zjištěno na území Hlavního města Prahy, a to téměř čtyřicet.

Při obdobně rozsáhlé červencové kontrole celníci u zaměstnavatelů z oblasti zemědělství a lesnictví, stavebnictví a stánkového prodeje na tržnicích a tržištích zjistili 127  porušení zákona o zaměstnanosti (zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti).

Kompetenci k výkonu kontrol legálního zaměstnávání cizinců ze zemí, které nejsou členy EU, získala Celní správa ČR v závěru roku 2004. Kontroly zaměstnavatelů přispívají k ochraně ekonomických zájmů ČR a zároveň chrání i práva zaměstnanců.

Bližší informace o výsledcích kontrolní činnosti Celní správy ČR naleznete na www.celnisprava.cz pod odkazem „Tiskové centrum“.
      


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail informace@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky