CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2008
        • Změny limitů v cestovním styku a celních sazeb u zásilek při dovozu do EU, uplatňované na území České republiky od 1. prosince 2008
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.11.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Změny limitů v cestovním styku a celních sazeb u zásilek při dovozu do EU, uplatňované na území České republiky od 1. prosince 2008

Osvobození zboží dováženého cestujícími ze třetích zemí od cla, daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně (SPD) se vztahuje na dovoz zboží neobchodní povahy, tedy určeného pro osobní potřebu dovážející osoby nebo jako dar pro soukromou osobu, kdy dovoz se uskutečňuje pouze příležitostně. Ruší se ustanovení o osvobození od cla při dovozu věcí k vybavení druhé domácnosti, kterou si osoba se sídlem ve třetí zemi zřizuje v EU i).

Peněžní prahové hodnoty

Od cla, DPH a SPD daně se osvobozuje zboží (dovážené cestujícími), jehož celková hodnota nepřesahuje 300 EUR na osobu. V případě cestujících v letecké a námořní dopravě se osvobozuje zboží do hodnoty 430 EUR na osobu.

Množstevní omezení zboží dováženého cestujícími do ČR v letecké dopravě

Od cla, DPH a SPD se osvobodí
a) 200 cigaret,
b) nebo 100 doutníčků do 3 gramů, 
c) nebo 50 doutníků,
d) nebo 250 g tabáku ke kouření.

Každé množství v písm. a) až písm. d) představuje 100 % celkového povoleného množství tabákových výrobků - tzn. nelze povolit současně vše, je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil 100 %. Například: kombinace 100 cigaret a 50 doutníčků.

Od cla, DPH a SPD se dále osvobodí zboží (dovážené cestujícími):

a) celkem 1 litr alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu vyšším než 22 % obj. nebo nedenaturovaného lihu o obsahu nejméně 80 % obj.,

b) celkem 2 litry alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu alkoholu nejvýše 22 % obj.

Každé množství v písm. a) a písm. b) představuje 100 % celkového povoleného množství - tzn. nelze povolit současně vše, je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil 100 %.
Například: kombinace 0,5 litru lihovin a 1 litr meziproduktů o obsahu do 22 % obj.

c) celkem 4 litry tichého vína a 16 litrů piva.

Osvobození od cla, DPH a SPD u tabákových výrobků a alkoholických nápojů se neposkytne osobám mladším 17 let.

d) pro každý motorový dopravní prostředek se osvobozují od cla, DPH a SPD pohonné hmoty dovážené v běžné nádrži vozidla a navíc nejvýše 10 litrů v přenosné nádobě.

Valorická jednotná sazba cla

Valorická jednotná sazba cla se snižuje z 3,5 % na 2,5 % a současně se zvyšuje limit pro její uplatnění z 350 EUR na 700 EUR.  Je použitelná pouze jedná-li se o dovoz zcela neobchodní povahy.
Valorická jednotná sazba cla ve výši 2,5 % se uplatní na zboží obsažené v zásilkách zasílaných mezi soukromými osobami nebo obsažené v osobních zavazadlech cestujících, pokud skutečná hodnota zboží podléhajícího dovoznímu clu nepřesahuje 700 EUR na jednu zásilku nebo cestujícího.
Valorická jednotná sazba cla se nevztahuje na zboží, u nějž je v celním sazebníku ve sloupci celní sazba uvedeno „bez“, a na zboží kapitoly 24 celního sazebníku (tabák a tabákové výrobky), které je obsaženo v zásilce nebo osobních zavazadlech cestujících v množstvích převyšujících množství, které je osvobozeno od dovozních poplatků.

Zásilky nepatrné hodnoty

Osvobození od cla se poskytuje u zásilek zboží nepatrné hodnoty. Limit, který vyjadřuje pojem "zásilka zboží nepatrné hodnoty" a týká se všech zásilek, které jsou odesílány přímo ze třetí země (není členem EU) příjemci, který se nachází na celním území Společenství (EU), se mění z částky 22 EUR na částku 150 EUR. Osvobození od cla se však netýká alkoholických výrobků, parfémů a toaletních vod, tabáku a tabákových výrobků.

__________________________________

í )     Nařízení   Rady  (EHS) č. 918/83, o  systému  Společenství  pro  osvobození  od  cla,  se  od 1. prosince 2008 mění nařízením Rady (ES) č. 274/2008. Směrnicí Rady č. 2007/74/ES se mění limity pro osvobození dovezeného zboží od daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně.  Nařízením Rady (ES) č. 275/2008, o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku, se upravuje použití jednotné valorické sazby cla.

 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail informace@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky