CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 11.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

GŘC a Česká inspekce životního prostředí

Tisková zpráva České inspekce životního prostředí a Celní správy ČR

Česká inspekce životního prostředí a Celní správa ČR  pořádají  ve dnech od 12.2. – 14.2. 2008 seminář  pro kontrolní orgány a orgány činné v trestním řízení, které se zabývají případy  týkajícími se ohrožených druhů živočichů a rostlin.

Cílem semináře je seznámit účastníky s principy úmluvy CITES a možnostmi kontrolní práce, s novými trendy a metodami nelegálního obchodu s ohroženými druhy, s úspěšnými případy, s možnostmi a způsoby vzájemné spolupráce, se zahraničními zkušenostmi atd.

CITES je oficiálně používaná zkratka Úmluvy o mezinárodním obchodu s  ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. CITES se vztahuje na živé organismy, ale také na jakékoli jejich části či výrobky z nich. V současné době má úmluva CITES již 171 členských zemí, Česká republika je členskou zemí od 1.1.1993.

Hlavním kontrolním orgánem CITES v ČR je Česká inspekce životního prostředí, která kontroluje dodržování zákonů v oblasti CITES, může ukládat opatření a zjišťovat totožnost osob. Za porušení zákona ukládá ČIŽP pokuty. V případě pochybností může ČIŽP podezřelé exempláře CITES zadržet příp. je i zabavit.

Česká  inspekce životního prostředí v roce 2007 provedla 654 kontrol a uložila 133 pokut, které přesáhly částku 900 000 Kč. Zabaveno bylo 896 exemplářů CITES,chráněných druhů a volně žijících druhů ptáků.
 
V závažných případech je možné případ řešit i dle trestního zákona (řeší speciální složky Celní správy nebo Policie ČR). Dotyčná osoba pak může být potrestána odnětím svobody až na osm let, zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

Celní správa, která je dalším kontrolním orgánem v této oblasti,  provádí kontrolu nad zbožím podléhajícím celnímu dohledu a má pravomoc podezřelé exempláře zadržet.

V roce 2007 bylo Celní správou ČR zjištěno 64 porušení právních předpisů v oblasti ochrany ohrožených druhů fauny a flory (v roce 2006 bylo zjištěno 40 porušení). Nejvíce případů bylo zaznamenáno na letišti Ruzyně při dovozu tzv. mořských suvenýrů (různé korály, zévy, ulity a lastury). Mezi další zadržené exempláře patřilo 6 kůží z medvěda (včetně lebky), 2 kufry z kůží (1 z mroží a druhý ze sloní), dámské i pánské boty z hadí kůže, hadi naložení v alkoholu, 2 ks lebek se sušenou kůží primátů, preparované želvy atd. ČR je spíše tranzitní zemí, tomu faktu Celní správa přizpůsobila i svou kontrolní činnost. Výsledkem je například téměř 50 procentní nárůst odhalených pokusů o pašování  zvláště turistických suvenýrů (korály, zévy, ulity a lastury).


POZVÁNKA PRO NOVINÁŘE:

Dovolujeme si Vás  pozvat na tyto  ukázky:

- v úterý 12.2.2008 od 15.30 na ukázku využití služebního psa při vyhledávání exemplářů CITES
- ve středu 13.2.2008  od  14.00  na ukázku živých exemplářů CITES


místo konání: Celní škola Jíloviště u Prahy, Praha-západ ,( výjezd z Jíloviště do Všenor)


 


Ivana Awwadová
tisková mluvčí
Česká inspekce životního prostředí
mail:awwadova@cizp.cz 
tel: 731 405 077     Jiří Barták¨
oddělení Vztahů k veřejnosti
Generální ředitelství cel
mail:j.bartak@cs.mfcr.cz
tel: 602 332 791
Skočit na začátek stránky