CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 05.06.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Společná tisková zpráva Celní správy ČR a Policie ČR

V září roku 2008 začal prověřovat odbor pátrání Celního ředitelství Ústí nad Labem operativní poznatky o podvodném nakládání s pohonnými hmotami. Na základě těchto poznatků byl v únoru roku 2009 zřízen společný tým „MIX“, složený z pracovníků Celního ředitelství Ústí nad Labem a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV (expozitura Ústí nad Labem). Tento tým pak zadokumentoval jednání čtyř osob.
 
Společný tým „MIX“ provedl ve dnech 3. a 4. června 2009 na Liberecku a Ústecku akci, při které byli zadrženi čtyři pachatelé ve věku 35-50 let. Tito měli v období nejméně od listopadu 2008 do března 2009 zrealizovat dovoz pohonných hmot (vykazováno jako dovoz minerálních olejů pod různým označením) od dodavatelů na Slovensku a v Polsku v celkovém objemu cca 1 milion litrů. Tyto pohonné hmoty byly po dovozu stáčeny do zásobníků v průmyslovém areálu ve Stráži pod Ralskem. Vzápětí byly z těchto zásobníků odčerpávány a uváděny do prodeje konečným uživatelům prostřednictvím různých čerpacích stanic již jako motorová nafta. Z takto odčerpaných a následně distribuovaných pohonných hmot však nebyla odvedena spotřební daň (tato povinnost vzniká při uvedení PHM do volného oběhu) a daň z přidané hodnoty. Celková škoda, kterou měli pachatelé způsobit, byla vyčíslena na 11 milionů korun (9,3 mil. korun na DPH a 1,7 mil. korun na spotřební dani).

V rámci akce bylo zajištěno účetnictví tří společností, které se podílely na zmíněných obchodních transakcích. Dále bylo zajištěno účetnictví dalších šesti subjektů, které se podílely na prodeji pohonných hmot konečným uživatelům. Při prohlídkách byly rovněž zajištěny počítače, uložené pohonné hmoty, terénní vozidlo v hodnotě převyšující 1 milion korun, a přibližně 3 miliony korun na účtech.  Celníci navíc provedli v areálu úložiště odběr a zajištění vzorků pohonných hmot, které budou v nejbližší době porovnány s dalšími vzorky zajištěnými v zásobnících čerpacích stanic.

V rámci akce provedli policisté a celníci devět domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Proti čtyřem mužům bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, 3, písm. a), odst. 4 trestního zákona. Státní zástupce navrhl uvalení vazby na všechny obviněné osoby.
 
 V krátké době se jedná již o druhou akci, při které byly odhaleny daňové úniky v souvislosti s dovozem a následnou distribucí pohonných hmot. Včasným zásahem Celní správy ČR a Policie ČR bylo zabráněno ještě větším škodám. Akce LINZ, která byla prezentována na tiskové konferenci ÚOKFK SKPV dne 2.6.2009, nemá s tímto případem žádnou souvislost. 

 

     
     

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti Celní správa ČR
mobil:  +420602332791     pplk. Mgr. Roman Skřepek
rada ÚOKFK SKPV Policie ČR
mobil: +420 603 190 433        
Skočit na začátek stránky