CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 09.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Na činnosti Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF se podílejí i čeští celníci

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) uveřejnil dnes v Bruselu svou novou výroční zprávu o činnosti v roce 2008 a tiskové sdělení. Při této příležitosti zmínil generální ředitel OLAF Franz-Hermann Brüner některé konkrétní informace o spolupráci Evropského úřadu pro boj proti podvodům s Českou republikou.

Naše spolupráce s Celní správou České republiky je velmi dobrá, prohlásil generální ředitel OLAF Franz-Hermann Brüner a dodal, že „čeští kolegové jsou spolehlivými partnery v ochraně finančních prostředků EU.“

Souvislosti
 
Evropský úřad pro boj proti podvodům vydává jednou ročně zprávu o své činnosti v předchozím roce. Tuto zprávu je třeba odlišit od výroční zprávy Evropské komise s názvem „Ochrana finančních zájmů Společenství – boj proti podvodům“.

Obě zprávy jsou k dispozici ke stažení na internetových stránkách úřadu OLAF:
http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html


Celní správa ČR a její spolupráce s OLAF

Celní správa ČR cestou své Národní koordinační jednotky (ve spolupráci s dalšími členskými státy EU a OLAF) koordinuje postup šetření českých celních orgánů na národní úrovni při společných celních operacích. Tyto mají za úkol v rámci EU společně odhalovat podvody v oblasti původu zboží, celních sazeb nebo hodnoty dováženého zájmového zboží či porušování obchodně politických opatření sloužících k ochraně trhu EU (textil, rybí produkty, zelenina, hutní výrobky apod.).

V roce 2008 například obdržela Celní správa ČR od OLAF informace a na jejichž základě prováděla analýzy nebo nastavení specifických kontrolních mechanismů při dovozu zboží do tuzemska. Jednalo se zejména dovoz rybích produktů a dalších druhů zboží z Číny s falešným osvědčením o jeho původu. Další významnou komoditou byl například čerstvý česnek, u kterého docházelo zejména k chybnému sazebnímu zařazení. Loni měla své pokračování společná celní operace organizovaná OLAF pod názvem Wasabi, která se zaměřila na dovoz vybraných druhů ovoce a zeleniny do EU v kontejnerových zásilkách odesílaných z asijských zemí, operace probíhala již v roce 2007.

V roce 2007 proběhly mimo operace Wasabi další společné celní operace zaměřené na dovozy alkoholu, cigaret a omamných a psychotropních látek.

V roce 2006 spolupracovali čeští celníci s OLAF při akcích proti nelegálnímu dovozu zapalovačů do EU, kdy při dovozu zapalovačů do České republiky byla použita nesprávná osvědčení o původu zboží. Dovozcům bylo doměřeno antidumpingové clo ve výši 32 milionů korun.
 
V roce 2005 se čeští celníci zapojili do společné celní operace CALIMERO (původně CHICKEN), zaměřené na nezákonný dovoz drůbežího masa ze zemí, na něž platí zákaz dovozu do EU, zejména z Číny.

 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel.: +420261331921
mobil: +420602332791
e-mail: informace@cs.mfcr.cz
fax: +420261332010
Skočit na začátek stránky