CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2009
        • Informace z tiskové konference Generálního ředitelství cel k oblasti nelegální výroby a distribuce tabákových výrobků
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 17.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Informace z tiskové konference Generálního ředitelství cel k oblasti nelegální výroby a distribuce tabákových výrobků

Celní správa ČR je výhradním správcem spotřebních daní na území ČR. Boj proti nelegální výrobě či distribuci tabákových výrobků, a tím i ochrana ekonomických zájmů ČR je jednou z jejích priorit.

Ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel plk. Ing. Miroslav Nováček na tiskové konferenci mimo jiné uvedl: „V rámci kontrolní činnosti přepravy a prodeje zboží zatíženého spotřebními daněmi (kontrola vozidel, tržnic a obchodů) jsme v uplynulých měsících zabránili úniku převyšujícímu 5 milionů Kč.“

Celní správa ČR má pravomoci při odhalování trestných činů souvisejících s krácením spotřebních daní. Výsledkem našich pátrání a vyšetřování (konaných mnohdy ve spolupráci s celníky ostatních zemí EU, zejména s Celním kriminálním úřadem SRN) bylo odhalení skupin nelegálních obchodníků s pohonnými hmotami či tabákem.

V tomto roce jsme zajistili 3 nelegální výrobny tabákových výrobků, o akci „ZOOM“ jsme informovali v květnu, nyní přinášíme informace ke zbývajícím dvěma akcím Celní správy ČR, které proběhly v nedávné době.

„BALVAN“ – Celní ředitelství Praha

V loňském roce začal odbor pátrání Celního ředitelství Praha šetření na základě vlastních poznatků o nelegální výrobně tabákových výrobků.

V rámci trestního řízení vedeného pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a jiné podobné platby podle § 148 odst. 1, 4 trestního zákona, ve věci nezákonné výroby, skladování a distribuce cigaret byla dne 8. 7.2009 odhalena nelegální výrobna cigaret v obci Chvalovice, okr. Nymburk. Nelegální výrobna byla organizována skupinou cizinců, bez legálního pobytu na území ČR. V rámci realizace nelegální výrobny cigaret bylo zajištěno:

1) 620.000 ks vyrobených cigaret
2) cca 7.300 kg jemně řezaného tabáku, připraveného pro plnění cigaret
3) cca 2.500 kg obalového materiálu (krabičky, kartóny)
4) cca 5.500 kg netabákového materiálu k výrobě cigaret (filtry, cigaretový
papír, filtrový papír, obalový celofán)
5) výrobní stroj zn. MARK 8
6) balicí stroj na cigarety zn. MOLINS

„Celková dosud vyčíslená škoda na cle, DPH a SPD je 12.851.000,- Kč. Případ je v dalším šetření, proto nelze v této chvíli uvést více detailů,“ uvedl ředitel odboru pátrání Generálního ředitelství cel plk. Mgr. Milan Poulíček.

 „ECHELON“ – Celní ředitelství České Budějovice

Na začátku března letošního roku získal odbor pátrání Celního ředitelství (CŘ) České Budějovice informace o nelegální přepravě komponentů pro strojní zpracování cigaret.  Během šetření  byla zjištěna lokalita skladování, místa pro nelegální výrobu cigaret a ustanovena skupina osob, podílejících se na této nelegální činnosti.

„Odbor pátrání a dohledu CŘ České Budějovice provedl dne 15. července 2009 realizační akci s krycím názvem „ECHELON“, při které byla v bývalém rekreačním zařízení na Prachaticku zadržena skupina pachatelů s vlastní organizovanou strukturou s hierarchickým uspořádáním funkcí a z toho vyplývající dělbou práce. Tato skupina v období nejméně od října 2008 do současnosti nelegálně vyráběla a distribuovala cigarety. Byly určeny pravděpodobně především pro tržnice a tržiště v Západočeském a Karlovarském kraji,“ informoval přítomné novináře ředitel odboru pátrání a dohledu Celního ředitelství České Budějovice plk. Mgr. Blažej Štícha.

Bylo zajištěno celkem 1.201.500 kusů cigaret, 80 kg řezaného tabáku, desítky krabic komponentů pro průmyslovou výrobu cigaret, velké množství obalového materiálu a raznice pro potisk cigaret. Dále byl zajištěn stroj – výrobní linka na výrobu cigaret a současně i řezačka na tabák a sušička. Dle názoru přítomných techniků je stroj plně funkční a jeho výrobní kapacita mohla dosahovat v případě plného provozu cca 2.500  ks cigaret za minutu.
 
V současné době je stanovena předběžná škoda, s ohledem na zajištěné cigarety a tabák, ve výši 3.036.100,- Kč. Mezi zajištěnými komponenty bylo 336 beden s cigaretovými filtry. Z těchto cigaretových filtrů by se dalo vyrobit více jak 6 miliónů kusů cigaret a v případě výroby a prodeje by únik na SPD činil téměř 12 miliónů korun.

V rámci akce provedli celníci 1 domovní prohlídku a 3 prohlídky jiných prostor a pozemků (2 x motorové vozidlo a 1 x garáž). Zadrženo bylo 6 cizinců.

 

Video z akce BALVAN

Video z akce ECHELON
 

     
     
     

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel.: +420261331921
mobil: +420602332791
e-mail: informace@cs.mfcr.cz
fax: +420261332010
Skočit na začátek stránky