CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 11.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Informace z tiskové konference

Na včerejší tiskové konferenci byla zveřejněna fakta o výjimečném případu odhalení nelegálního mezinárodního obchodu se vzácnými druhy papoušků z Jižní Ameriky.
 
Celní správa ve spolupráci s ČIŽP odhalila pachatele, kteří do ČR převáželi jedny z nejkritičtěji ohrožených druhů papoušků. Na rozkrytí celého případu pracovali celníci a inspektoři ČIŽP od roku 2005, kdy na letišti Praha – Ruzyně zadrželi kurýra nelegálně převážejícího 18 vajec papoušků z Brazílie. Ta měl na svém těle ukryta ve speciálně vyrobených pásech.

Při další akci německé celní orgány dopadly kurýra s 28 vajíčky vzácných papoušků. Jak bylo šetřením zjištěno, vajíčka byla určena pro českého chovatele a celý obchod byl organizován z ČR.

Navazující případ odhalil obchod s exempláři exotického ptactva určeného do ČR, Polska, Maďarska a dalších zemí. Papoušci šedí – žako kongo byli nelegálně odchyceni ve volné přírodě v Kamerunu, letecky přepraveni do Srbska a dále do ČR. Celkem šlo o více než 1 000 kusů.

Závěrečná fáze případu probíhala od února 2009 do června 2010. Celníci při ní zadrželi tři osoby a celkem 32 kriticky ohrožených papoušků obrovské hodnoty. Jednalo se mimo jiné o světový unikát arů kobaltových, arů hyacintových, amazoňanů rudoocasých a dalších výjimečných exemplářů. Cena ary kobaltového na černém trhu je odhadována na 3 až 4 milióny korun. Žije již jen ve dvou malých lokalitách v severovýchodní Brazílii a ve volné přírodě se jeho populace odhaduje na 750 jedinců. V přírodě jich žije méně než pand velkých nebo goril.

Organizovaná skupina překupníků působila zejména v Brazílii, Portugalsku a České republice.

V současné době je v ČR proti pěti osobám vedeno trestní stíhání. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

O dalším osudu zadržených papoušků rozhodne soud. Jejich návrat do volné přírody je však již teď vyloučen.
 
Obrazový materiál je dostupný na našich internetových stránkách www.celnisprava.cz

   

   


kpt. Zuzana Hrubá
tisková mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky