CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2011
        • Celníci objevili na severní Moravě nelegální výrobnu padělaného alkoholu světoznámých značek
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci objevili na severní Moravě nelegální výrobnu padělaného alkoholu světoznámých značek

Během minulého týdne dokončili celníci na území Českotěšínska jednu z fází operace s krycím názvem „Gamma“, zaměřenou na rozkrytí nelegální výroby a distribuce nezdaněného alkoholu.

Při 18-ti domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků bylo zajištěno 3.682 litrů lihu, 4.706 litrů lihovin, 450 litrů lihových aromat, 29.900 ks padělků prázdných lahví, 2 plničky/stáčecí zařízení k výrobě lihovin, 5 zátkovaček, 8 ks čerpadel k čerpání lihu, 8 ks filtračních patron k čištění lihu, 120 kg aktivního uhlí, 140 ks filtračních desek a 25 litrů chlornanu sodného, určeného k regeneraci denaturovaného lihu.

Během akce „Gamma“ celníci zajistili rovněž 311.000 ks cigaret označených ukrajinskými a běloruskými tabákovými nálepkami a 125 kg nařezaného tabáku. Předběžná škoda na nepřiznané a neodvedené spotřební dani byla vyčíslena na 2,8 milionů Kč.

K nelegální výrobě padělků alkoholu světových i méně známých druhů a značek (např. Vodka Helsinki, Metaxa, Stroh Inländer Rum, Napoleon, Polish Premium Vodka, Lašský Tuzemák, Bismarck Rum, Funland Vodka) docházelo ve zcela hygienicky nevyhovujících prostorách (např. slepičí kurník).

Z lihu vyrobeného a denaturovaného v Polsku, který byl původně určen pro použití v chemickém průmyslu, byla pomocí filtrů, aktivního uhlí a chlornanu sodného odstraňována denaturační činidla a následně byl ochucen potřebnou aromatickou látkou. Takto vyráběný padělaný alkohol byl následně distribuován do restauračních zařízení a maloobchodní sítě na česko-polském pomezí.

Šetření případu pokračuje, pachatelům (občané ČR) nelegální výroby a distribuce alkoholu hrozí až osm let odnětí svobody. 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky