CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Informace z tiskové konference k operaci „LEN“

Na jaře roku 2010 zahájili celníci z Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel – expozitura Olomouc prověřování organizované skupiny osob, která nelegálně distribuovala anabolika. V průběhu roku celníci rozkryli a zadokumentovali případ, kdy skupina mužů velmi sofistikovaným způsobem zásobovala anabolickými steroidy rozsáhlou síť odběratelů a uživatelů v České republice, dalších státech EU (např. Španělsko, Francie, SRN, Rakousko) i mimo EU (např. USA). Měsíční zisky pachatelů dosahovaly několika stovek tisíců korun. Jedná se o první případ tohoto druhu v České republice, po účinnosti novely trestního zákoníku od 1. ledna 2010, kdy je výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem kvalifikována jako zvlášť závažný zločin.

 

Distribuční sklad anabolik byl zřízen ve státě EU, kde takové obchodování prozatím není trestné. Objednávky a finanční prostředky zasílali zákazníci na P. O. Boxy v ČR i v zahraničí, které byly za tímto účelem zřízeny. Po vyzvednutí objednávek členové skupiny odcestovali do distribučního skladu a následně odesílali poštou anabolika přímo svým zákazníkům.

 

Vedoucí Celní protidrogové jednotky mjr. Pavel Hofman na tiskové konferenci mimo jiné uvedl:  „Na poštovním úřadu, přes který všechny zásilky do České republiky putovaly, bylo na základě příkazu soudu zadrženo pět poštovních zásilek. Jednalo se o mravenčí práci, kterou celníci z Celní protidrogové jednotky museli vykonat, aby se podařilo těchto pět zásilek z přibližného počtu 5000 kusů identifikovat. Při této činnosti byly využity nezastupitelné znalosti, které celníci využívají při kontrole přepravy zboží“.

V rámci závěrečné části realizace operace „LEN“ byli v úterý 26. dubna 2011 v Brně zadrženi tři občané ČR (ročníky narození 1984, 1968 a 1990). Na zadržení se z důvodu eliminování možného rizika pro nezúčastněné osoby podílela speciální jednotka celní správy - Skupina operativního nasazení. Během následných domovních prohlídek a prohlídky jiných prostor zajistili celníci množství důkazních materiálů i anabolických steroidů. Souběžně byla v zahraničí, za účasti celníka z Celní protidrogové jednotky, provedena prohlídka distribučního skladu. I zde byly zajištěny tisíce kusů tablet a ampulí s anaboliky.

Pachatelé byli obvinění pro trestný čin výroba a jiné nakládání s látkami  s hormonálním účinkem dle  § 288 odst. 4, písm. c) trestního  zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 5 do 12 let.

 

Na odhalení této mezinárodně organizované skupiny pachatelů se podíleli i celníci ze speciálních útvarů GŘC a detektivové z Národní protidrogové centrály PČR.


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky