CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.04.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Moravská likérka vymyslela daňové „perpetum mobile“

V závěru března dokončili celníci akci s krycím názvem „OBELISK“. Jednalo se o případ, kdy moravská likérka spustila daňové „perpetum mobile“. Od července 2010 do září 2011 vyráběla lihoviny, které distribuovala v kanystrech a lahvích opatřených kontrolní páskou („kolkem“) do večerek, vinoték a restaurací na území Moravy, východních a severních Čech. Kolky, kanystry a lahve po použití stahovala zpět a bez jakékoliv účetní evidence a platby daní používala pro opakovanou distribuci lihovin. Škoda na spotřební dani byla prozatím vypočtena na 264.480,- Kč. Zároveň došlo i k dosud nevyčíslenému zkrácení na DPH a dani z příjmů.

V průběhu trestního prověřování prvního odhaleného případu tohoto druhu jsme zadokumentovali skladování, přepravu či prodej 3759 litrů lihovin. Z tohoto množství bylo 2254 litrů lihovin nezdaněných, chyběly k nim jakékoliv účetní doklady“, uvedl plk. Hrubý z odboru pátrání Generálního ředitelství cel.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků celníci zajistili množství listinných důkazů, 4 horkovzdušné a tavné pistole, 241 kusů již odstraněných kolků a 283 litrů lihovin v lahvích a kanystrech připravených k prodeji. Celníci ve spolupráci s místně příslušným finančním úřadem pokračují v dalším šetření a daňovém řízení.

Detailní popis případu (z důvodu povinné mlčenlivosti správce daně nelze k subjektům uvést bližší údaje):

Z daňového skladu likérky „XY“, byly pro ready made (neboli předem „účelově“ zřízenou) distribuční společnost „ZZ“ vyskladňovány lihoviny (rum, vodka, zelená, režná, griotka). Likérka „XY“ tedy byla výhradním dodavatelem lihovin pro tuto distribuční společnost. Lihoviny dodávané v pastových kanystrech a skleněných lahvích byly opatřeny etiketou výrobce a označeny pravými kontrolními páskami („kolky“). Přepravu lihovin doprovázely již z likérky „XY“ průvodní doklady distribuční společnosti „ZZ“ (s uvedením výše spotřební daně) pro koncové odběratele. Lihoviny byly dopraveny do „skladu“, kde byly vyloženy a horkovzdušnými pistolemi z nich byly odstraněny kolky. Ty byly vráceny zpět likérce „XY“ k novému použití. Neznačené lihoviny byly poté distribuovány koncovým odběratelům (celkem 56 subjektů), ti následně vraceli likérce „XY“ použité kanystry a lahve. V případě, že během dopravy do skladu nebyla přeprava kontrolována celníky, byly průvodní doklady jak u společnosti „XY“, tak u společnosti „ZZ“ zničeny a koncový odběratel tak obdržel neznačené lihoviny bez jakýchkoliv dokladů – případně obdržel pouze jedno paré příjmového pokladního dokladu od prodejce. Celý tento proces tedy probíhal prakticky bez jakékoliv účetní evidence a z kolků se stalo „oběživo“.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky