CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.06.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Operace BLEND

Kriminalisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPOV) v těsné součinnosti s orgány celní správy v tomto týdnu realizovali případ s krycím názvem BLEND, který se týkal rozsáhlého krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami.

Celý případ v srpnu 2010 rozpracovaly orgány celní správy. Následně vznikl společný tým celníků a kriminalistů ÚOKFK SKPV. Podle závěrů tohoto týmu měla skupina osmi obviněných osob od března roku 2010 do prosince 2011 dovážet minerální oleje z Rakouska a Německa. Na území České republiky jej osoby uváděly do oběhu jako motorovou naftu, aniž by z prodeje byla odváděna spotřební daň a DPH. Podle prozatímního zjištění policistů škoda, která vznikla státu neodvedením daní, přesáhla částku 30 milionů korun. Již v této době je zřejmé, že výše škody se vyšplhá nad 100 milionů korun.

Od úterního rána (26. června 2012) policisté a celníci postupně zadrželi celkem devět osob. Následně na Mostecku, Chomutovsku a v jižních Čechách provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při zadržení osob kriminalistům a celníkům asistovali příslušníci zásahových jednotek Policie ČR a celní správy.

Osm osob bylo obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Při operaci BLEND kriminalisté zajistili dva byty, několik milionů korun v hotovosti a na bankovních účtech, směnky a jeden pozemek, vše v hodnotě cca 15 milionů korun.

Na všech osm obviněných osob již soudce uvalil vazbu.  V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej                                               mjr. Mgr. Jiří Barták

ÚOKFK SKPV                                                                 Generální ředitelství cel

 


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky