CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 27.11.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci při rozsáhlé akci rozbili dvě sítě nelegálních obchodníků s cigaretami

V uplynulých týdnech byla dokončena rozsáhlá operace celní správy rozdělená na dvě akce s krycími názvy MANDARINKY a KAMARAN proti nelegálním obchodníkům s cigaretami. Od června do listopadu zabavili celníci při silničních kontrolách a prohlídkách několika skladů přes pět milionů kusů pašovaných cigaret, 600 kilogramů tabáku v maloobchodním balení a dvě speciálně upravená vozidla s tajnými schránkami. Během celé operace bylo zadrženo devět osob z Polska, Ukrajiny, Maďarska a Vietnamu. Celková škoda na clech a daních byla prozatím vyčíslena na patnáct milionů korun. 

První poznatky o činnosti organizované skupiny nelegálních obchodníků s cigaretami získali celníci v březnu letošního roku. Cigarety a tabák byly dováženy do České republiky z Polska a Ukrajiny. Na rozkrytí nelegálních obchodů spolupracovali s českými celníky jejich kolegové z Polska, Německa, Slovenska a Maďarska. Pašeráci cigaret využívali pro přepravu malá vozidla, která měla znesnadnit celníkům tipování k provedení kontrol. Navíc u těchto vozidel měnili státní poznávací značky podle státu, ve kterém se aktuálně pohybovali. Některá vozidla byla vybavena i důmyslnými tajnými schránkami.

Během trvání operace celníci zabavili 5 031 340 kusů cigaret různých značek (Viceroy red, Viceroy blue, Fest blue, Fest red, Classic blue,Classic red, Jin Lin, Classis impérium red) buď zcela bez tabákových nálepek, nebo opatřených tabákovými nálepkami Běloruska, Ruska, Ukrajiny, Moldávie a s označením Duty Free. Mezi cigaretami byly originální výrobky i padělky. Zároveň celníci zabavili i 600 kilogramů tabáku v maloobchodním balení. Z výsledků dosavadních šetření vyplývá, že převážná část kontrabandu měla skončit na příhraničních tržnicích na severozápadě Čech.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky