CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 12.11.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Operace „Tabáček“ odhalila nelegální obchodování s tabákem a milionové daňové úniky

V minulém týdnu pracovníci celní správy ve spolupráci s policisty Krajského ředitelství policie Pardubického kraje uskutečnili zátah na skupinu pachatelů, kteří měli vyrábět a distribuovat tabák, přičemž tak činili bez vědomí správce daně – příslušného celního úřadu, a tím měli připravit stát o desítky miliónů korun na spotřební dani.

Společným zásahem tak vyvrcholilo dlouhodobé prověřování skupiny podezřelých osob pověřenými orgány celní správy, které se na celé akci rovněž velkou měrou podílely. Pracovníkům celní správy a policistům se podařilo zadokumentovat činnost několika mužů, kteří nejméně od počátku roku 2012 v teritoriu Pardubického kraje měli vyrábět a distribuovat řezaný tabák, aniž o tom informovali příslušného správce daně, s cílem vyhnout se daňové povinnosti na přiznané a odvedené spotřební dani. Vyrobený tabák měli dále distribuovat do okolních států, například Polska, Spolkové republiky Německo, Nizozemí a Slovenska, přičemž pracovníci celní správy při dokumentování trestné činnosti úzce spolupracovali s orgány celní správy příslušných zemí. Lze předpokládat, že v nedávné době v zahraničí odhalené nelegální výrobny cigaret, výrobny řezaného tabáku a sklady s těmito výrobky byly úzce spojeny s protiprávní činností prošetřovanou v České republice.

V měřítku Krajského ředitelství policie Pardubického kraje šlo o akci s krycím názvem TABÁČEK svým rozsahem a počtem nasazených policistů a pracovníků celní správy, který převýšil 250, zcela výjimečnou. Dne 5. listopadu 2013 bylo zadrženo celkem 14 podezřelých osob, přičemž policisté a celníci zasahovali v pěti krajích. Na samotném zadržení se podíleli i policisté ze zásahových jednotek Krajských ředitelství policie Královéhradeckého, Středočeského, Moravskoslezského kraje a Skupiny operativního nasazení celní správy. Byly provedeny tři desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor (skladové prostory a kanceláře), při nichž bylo mimo jiné nalezeno strojní zařízení, které s největší pravděpodobností sloužilo k výrobě upraveného-řezaného tabáku, a dále velké množství tabáku, přičemž dle prvotních zjištění se zřejmě jedná o tabák podléhající spotřební dani. Na několika místech v Pardubickém a Královéhradeckém kraji se podařilo zajistit několik desítek tun tabáku připraveného k další distribuci. Zajištěný tabák bude podroben znaleckému zkoumání a podle výsledků expertiz vyčíslí správce daně případný další daňový únik. Během prohlídek byly dále zajištěny listiny a data v elektronické podobě, finanční hotovost v celkové hodnotě cca 10 milionů korun, cennosti, předměty, které sloužily k páchání trestné činnosti, a další věci, jejichž důkazní přínos bude zkoumán v průběhu vyšetřování. Náročnost celé akce dokládá i to, že na několika místech prohlídky nadále trvají.

Po provedení dalších úkonů spočívajících především ve výsleších podezřelých osob, zahájil vrchní komisař Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Pardubického kraje trestní stíhání 6 podezřelých pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust.   § 240 odst. 1, 2 písm. a), odst. 3 trestního zákoníku. U části pachatelů je jejich jednání kvalifikováno jako pomoc k trestnému činu, a to s ohledem na to, že role a postavení jednotlivých obviněných osob se při páchání trestné činnosti lišily, přičemž za hlavní v celé činnosti skupiny, která vykazuje znaky organizovanosti, považuje policejní komisař dva z obviněných. Obviněnými jsou muži ve věku mezi 40-50 lety ze Středočeského, Libereckého, Jihočeského, Olomouckého kraje a hl. města Prahy. V současné době klade policie pachatelům za vinu způsobení škody zkrácením daně ve výši přesahující 70 milionů korun.

Jelikož obvinění při páchání trestné činnosti užívali prostory, další majetek a zaměstnance dvou obchodních společností, v nichž někteří z obviněných též působili či dodnes působí jako statutární orgán či vlastník, zahájil vrchní komisař trestní stíhání rovněž proti dvěma právnickým osobám, společnostem s ručením omezeným, pro trestný čin specifikovaný výše. (I tato skutečnost svědčí o ojedinělosti případu a závažnosti jednání pachatelů.)

Po výsleších obviněných podal dozorový státní zástupce na základě podnětu policejního orgánu návrh soudci k uvalení vazby na šestici obviněných, neboť se obával, že uprchnou či se budou skrývat, a rovněž z obavy, že budou v páchání trestné činnosti pokračovat, případně, že budou jiným způsobem mařit vyšetřování. Soud u pěti obviněných návrh akceptoval a rozhodl o jejich umístění do vazební věznice, u šestého potom důvody vést trestní stíhání vazebně neshledal.

Policistům se sice prozatím nepodařilo dohledat výnos z trestné činnosti, využili však zákonné možnosti zajistit legálně nabytý majetek obviněných fyzických a právnických osob jako tzv. náhradní hodnotu. V době zahájení trestního stíhání tak došlo k zajištění finančních prostředků na bankovních účtech těchto osob a dále k zajištění jejich motorových vozidel, nemovitostí a dalšího majetku v celkové hodnotě několika desítek miliónů korun.

Vzhledem k charakteru věcí nalezených při prohlídkách nemovitostí, zejména skladových prostor, a dále s ohledem na další doposud zjištěné skutečnosti nelze vyloučit, že v průběhu vyšetřování dojde k obvinění dalších osob a navýšení škody způsobené trestným činem.

V případě prokázání viny hrozí pachatelům trest odnětí svobody v rozmezí pět až deset let.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky