CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2013
        • Při mezinárodní operaci POUSTEVNÍK byly zadrženy čtyři osoby, zajištěny drogy za téměř 7 milionů korun, statisíce korun a eur v hotovosti a luxusní BMW
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.02.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Při mezinárodní operaci POUSTEVNÍK byly zadrženy čtyři osoby, zajištěny drogy za téměř 7 milionů korun, statisíce korun a eur v hotovosti a luxusní BMW

V úterý 12. 2. 2013 proběhla závěrečná realizace rok a půl trvající společné mezinárodní protidrogové operace českých a německých celníků s krycím názvem „POUSTEVNÍK“. Na závěrečné realizaci se podíleli mimo celníků i detektivové z Národní protidrogové centrály („NPC“) SKPV PČR. Byli zadrženi organizátoři drogových obchodů pocházející z Vietnamu. Během domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo zajištěno cca 6 kg marihuany a 1,1 kg metamfetaminu v hodnotě přesahující 6 700 000,- Kč. Byly objeveny dvě pěstírny se 700 ks vzrostlých rostlin konopí, varna pervitinu a lis na hašiš. Během realizace byla zajištěna finanční hotovost  400.000,- Kč, 41.000,- EUR a vozidlo BMW X5.  

Na počátku léta roku 2011 obdrželi celníci z Celní protidrogové jednotky („CPJ“) od svých německých kolegů informaci, že do Dolní Poustevny a okolí jezdí kurýr, který z ČR do SRN dopravuje drogy. Následné společné šetření českých a německých celníků začalo rozkrývat rozvětvenou skupinu pašeráků drog občanů Vietnamu a SRN, kterou řídil manželský pár pocházející z Vietnamu. Muž se staral o organizaci distribuce drog, jeho manželka o finanční stránku nelegálních obchodů.  

Obchody s drogami probíhaly tak, že množství objednával organizátor ze SRN prostřednictvím mobilních telefonů, které byly opatřeny českou SIM kartou. Poté se uskutečnily osobní schůzky v českém příhraničí, při kterých byly dohodnuty podrobnosti.

Kurýři přijížděli do ČR s finančními částkami 20 000,- až 30 000,- EUR a následně si odváželi v zásilkách až 10 kg marihuany, nebo 5 kg marihuany a 1 kg metamfetaminu. Jejich kurýrní cesty probíhaly pokaždé jiným způsobem. Jednou to bylo tak, že přijel kurýr na silné motorce, pomocí které unikal případným kontrolám, jindy zase chodil pěší kurýr, kterého vysadili z automobilu na českém území, zde dostal batoh s drogami a přes „zelenou hranici“ přešel do SRN, kde byl nabrán dalším automobilem. Jiná skupina zase používala několik vozů s tím, že první z nich udělal přestupek a tím na sebe nalákal pozornost kontrolních orgánů a další vůz, který převážel drogy, mohl projet bez obav do vnitrozemí. Na území ČR existovaly tzv. „mrtvé schránky“, ve kterých docházelo k výměně financí a drog bez vzájemného setkání prodejce a kurýrů a podobně.

Díky úzké spolupráci českých a německých celníků byli v následujících měsících průběžně zajišťováni kurýři vezoucí drogy a celkem tak bylo prokázáno, že vietnamský pár do SRN prodal minimálně 110 kg marihuany a 1,66 kg metamfetaminu v celkové hodnotě přesahující 10 milionů korun. V srpnu 2012 vycítil nebezpečí a odletěl se skrýt do Vietnamu a do ČR se vrátil až v prosinci téhož roku.

Šetření případu dále pokračuje, čtyři zadržené osoby jsou ve vazbě. Za trestný čin nedovolená výroba a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy páchaný ve spojení s organizovanou skupinou ve více státech jim a jejich spolupachatelům hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 10 – 18 let a propadnutí majetku.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky