CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2013
        • Ve středu 15. května začíná v pražském hotelu Pyramida jednání Evropské komise, celních správ a obchodníků ze zemí EU a Asie
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 13.05.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Ve středu 15. května začíná v pražském hotelu Pyramida jednání Evropské komise, celních správ a obchodníků ze zemí EU a Asie

Generální ředitelství cel připravuje ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR na středu 15. května v pražském hotelu Pyramida ASEM Customs-Trade Day - setkání představitelů Evropské komise, celních správ a obchodního sektoru z EU a Asie. ASEM Customs-Trade Day začíná od 10.00 hodin za účasti 1. náměstka ministra financí ČR Ladislava Minčiče (program jednání na následující straně).

V rámci ASEM Customs-Trade Day budou prezentovány mimo jiné informace o budoucnosti celní unie, elektronizace celního řízení, úloze celních orgánů při ochraně vnitřního trhu EU a ochraně práv duševního vlastnictví.

Účastníci ASEM Customs-Trade Day jsou připraveni poskytnout informace médiím. Případnou účast zástupců médií na setkání a rozhovory je možné dohodnout na adrese media@cs.mfcr.cz či telefonním čísle 602332791.

Na ASEM Customs-Trade Day bude v dalších dnech navazovat uzavřené jednání expertů Pracovní skupiny ASEM pro celní záležitosti.


CO JE ASEM

V překladu tato zkratka znamená Asijsko-evropské setkání. Jedná se o platformu pro setkávání politiků a odborníků z Evropy a Asie, která má několik úrovní. Na politické úrovni se setkávají předsedové vlád, ministři a jejich náměstci, na odborné úrovni jednají zástupci státních orgánů.

Kromě členských zemí EU jsou do ASEM zapojeny také Norsko a Švýcarsko, mezi asijské členy ASEM patří v současné době sekretariát ASEAN, Bangladéš, Brunej, Kambodža, Čína, Indie, Indonésie, Japonsko, Jižní Korea, Laos, Malajsie, Mongolsko, Myanmar, Pákistán, Filipíny, Singapur, Thajsko, Vietnam a dále také Rusko, Austrálie a Nový Zéland. ASEM má nyní 51 členů – 27 členských zemí EU, 16 asijských zemí, sekretariát ASEAN a Evropskou komisi.

Činnost ASEM se dělí na 3 pilíře – politický, ekonomický a kulturní. Nejvíce aktivit je bezesporu v oblasti ekonomické, do které patří i jednání v celních záležitostech Obchod se zeměmi ASEM představuje cca 22 % celkového zahraničního obchodu EU25 - 15 % vývozů a 28 % dovozů.

Spolupráce zemí ASEM v celní oblasti byla zahájena prvním zasedáním generálních ředitelů celních správ v Shenzhen (Čína) dne 21. června 1996. Zde bylo dohodnuto posílení spolupráce mezi členy ASEM v oblasti kontroly nelegálního obchodu s drogami, zbraněmi a zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví, a dále v oblasti harmonizace a zjednodušení celních režimů. Od té doby se generální ředitelé celní správ scházejí v rámci ASEM každé dva roky, střídavě jednou v Evropě a jednou v Asii. Tento rok se zasedání ASEM v celní oblasti na expertní úrovni bude konat v květnu v Praze a na úrovni generálních ředitelů celních správ v říjnu ve Vídni.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky