CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 03.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Akce s krycím názvem „CEDR“ zachránila miliony

Policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pracovali od dubna letošního roku na rozsáhlém případu zkrácení daně. Na základě získaných poznatků o páchání rozsáhlé trestné činnosti byla vytvořena pracovní skupina pod krycím názvem „CEDR“. V této skupině byli mimo krajských kriminalistů a policistů jednotlivých územních odborů krajského ředitelství i zástupce Celního úřadu Olomoucký kraj.

Ve stejnou dobu pracovníci Celního úřadu a Finančního úřadu pro Pardubický kraj společně prověřovali podezření na daňové úniky v souvislosti s obchodováním s řepkovým olejem a hutním materiálem ve své lokalitě. Při tomto prověřování zjistili, že policisté pracují v trestní rovině na stejné skupině osob. Další postup byl v těsné součinnosti celní správy, finanční správy, FAÚ a policie. Díky tomu se podařilo zajistit finanční prostředky na bankovních účtech ve výši téměř 25 miliónů korun a několik desítek tun řepkového oleje.

Časně ráno ve čtvrtek 17. 7. 2014 byla realizace zahájena. Podílely se na ní více jak dvě stovky policistů, zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, celníci a pracovníci finančního úřadu. Současně na 25 místech v Olomouckém kraji, v Ostravě, v Brně a v okolí Pardubic se uskutečnilo 14 domovních prohlídek a 18 prohlídek nebytových prostor.

Policisté zadrželi 11 podezřelých osob ve věku 28-46 let, jednalo se o 3 ženy a 8 mužů. Byly zajištěny také dvě krátké zbraně, střelivo, počítače, mobilní telefony, peníze a účetnictví.

Ještě ten den jsme zahájili trestní stíhání proti 12 osobám a dvěma právnickým osobám. Všichni byli obviněni ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného spolupachatelstvím. Do desíti dnů bylo stíhání rozšířeno na další dvě fyzické osoby.

Na 6 osob byl podán státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Soudce akceptoval vazební stíhání pouze hlavního organizátora.

Šetřením bylo zjištěno, že všichni obvinění od začátku letošního roku do zadržení ve společném úmyslu zkrátit DPH a obohatit se dopravili do ČR řepkový olej a hutní materiál. Vše nakoupili v Polsku a v naší republice prodali přes tzv. bílé koně z důvodu neplacení DPH.

Neodvedením DPH tak způsobili škodu České republice cca 90 mil. korun.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky