CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2014
        • Členové daňové Kobry zabránili během operací CONTI úniků několika set milionů korun při obchodování s se zahraničím
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 19.12.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Členové daňové Kobry zabránili během operací CONTI úniků několika set milionů korun při obchodování s se zahraničím

Zlínský regionální tým KOBRA dosáhl v krátké době dalšího významného úspěchu v boji proti hospodářské kriminalitě. Policisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje na začátku prosince zahájili trestní stíhání osmi osob ve věku dvacet sedm až čtyřicet šest let a dalších devatenácti právnických osob. Ti všichni jsou obviněni ze spáchání trestných činů účast na organizované zločinecké skupině a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. A způsobená škoda? Ta dosáhla opravdu neuvěřitelné částky. Trojice cizinců za účasti pěti Čechů a devatenácti společností sídlících převážně v Praze zkrátila vůči České republice vlastní daňovou povinnost na DPH o více než tři sta milionů korun.

V polovině roku 2013 přijali zlínští krajští kriminalisté trestní oznámení od Finančního úřadu pro Zlínský kraj na pochybné jednání obchodní společnosti se sídlem na Zlínsku. Podstata podezřelé činnosti spočívala v dovozu zboží z Čínské lidové republiky. Po jeho proclení na území České republiky však společnost u zboží nepravdivě deklarovala jeho export do jiného členského státu Evropské unie. Na základě této fikce následně jako registrovaný plátce DPH uplatnila nárok na odpočet daně.

Zlínští krajští kriminalisté v úzké spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím, Finančním úřadem pro Zlínský kraj, Generálním ředitelstvím cel, Celním úřadem pro Zlínský kraj a Celním úřadem pro Olomoucký kraj následně začali odkrývat trestnou činnost mnohem větších rozměrů.

Jednání všech obviněných vykazovalo vysoce organizovanou strukturu s přesnou koordinací a dělbou činnosti. Hlavním organizátorem byl pravděpodobně sedmatřicetiletý cizinec, který prostřednictvím účelově vytvořených společností objednával zboží z Číny, ke kterému nechal vytvořit dokumenty s falešnými údaji o dovozci a zboží. Tyto listiny potřeboval k řádnému a hlavně bezproblémovému proclení. Dokumenty byly následně předkládány celním a finančním úřadům. Tohoto muže zastupovala jeho manželka a další z cizinců.

Ostatní obviněné osoby neoprávněně upravovaly a vyhotovovaly doklady nutné k řádnému proclení, zajišťovaly bezproblémové celní řízení a přepravu zboží. Právnické osoby fungovaly jako tzv. bílí koně, neboť je fakticky ovládala skupina obviněných cizinců. Tyto společnosti vůči orgánům státní správy vystupovaly jako importéři zboží z Číny deklarující následné dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie.

Na realizaci zadržení osob a následných domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor se podílelo 22 skupin o celkovém počtu přesahujícím dvě stě osmdesát osob. Opatření probíhalo na sedmadvaceti místech v různých částech republiky. Kromě zlínských policistů a pracovníků finanční a celní správy se akce zúčastnili i kolegové z jiných krajů.

Týmu kobra se podařilo zajistit v rámci daňového a trestního řízení finanční prostředky v objemu 1,26 mil Kč, 4 kontejnerové zásilky se zbožím, 2 bytové jednotky v přibližné hodnotě 5 mil. Kč a 4 luxusní motorová vozidla Porsche, BMW, Mercedes a AUDI v hodnotě asi 4 mil. Kč.

Primárním cílem koordinační dohody, tzv. Kobry, je zajištění řádného výběru daní a navrácení nelegálně získaných prostředků do státního rozpočtu. Daňové úniky, za kterými stojí dobře organizované skupiny a které umožňují podvodně odčerpávat nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty, způsobují našemu státu miliardové škody. Policisté ve Zlínském kraji zmíněnou kauzou opakovaně ukázkově představují regionální „Kobru“ v podobě, v jaké by měla fungovat v celé republice. Boj s hospodářskou kriminalitou je jednou z našich nejdůležitějších dlouhodobých priorit,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. Obviněným osobám, z nichž čtyři jsou stíháni vazebně, hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na deset let. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně – pobočka Zlín.




Více na http://www.danovakobra.cz/

 

 

 

 

 

 

 


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky