CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 12.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Kobra uštkla ve Zlínském kraji

Kobra odhalila rozsáhlý daňový únik a zabavila zboží podnikateli z Uherskohradišťska v celkové hodnotě 25 milionů korun. Jednalo se o zásoby toaletního papíru, papírových ubrousků a utěrek. K tomuto kroku přistoupila poté, kdy účelové jednání podnikatele směřovalo k tomu, že daň nebude řádně uhrazena.

Při celostátní kontrolně exekuční akci finanční a celní správy, na přelomu ledna a února letošního roku, byl na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově zjištěn neobvykle velký pohyb toaletního zboží mezi českými a slovenskými firmami. Pracovníci Finančního úřadu pro Zlínský kraj proto zahájili daňovou kontrolu u dvou českých firem, kterým bylo zboží dodavatelem ze Slovenské republiky dodáváno. Šetřením zjistili, že toaletní papír byl pořizován dvěma uherskohradišťskými firmami, které zboží ihned zase dodávaly zpět na Slovensko, a to výhradně jisté firmě, jejímž jednatelem je tatáž osoba, jako u obou uherskohradišťských firem.

Jelikož se jednalo o dodání zboží do jiného členského státu, tuzemský plátce DPH je podle zákona při těchto obchodních transakcích osvobozen od povinnosti odvést DPH, ale musí tuto skutečnost doložit. V průběhu daňové kontroly však obě české firmy přestaly se správcem daně spolupracovat, povinné doklady k prokázání osvobození nedoložily. Zároveň bylo kontrolou zjištěno, že plátce prodával zboží i v tuzemsku, ale DPH správci daně neplatil.

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie České republiky zahájili na začátku měsíce září tohoto roku úkony trestního řízení ve věci podezření z podvodu a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Učinili tak na základě oznámení zahraniční společnosti, které se nedostalo úhrady za zboží, jež od ní odebrala jiná společnost se sídlem ve Zlínském kraji. Většinou se jednalo o toaletní potřeby, jejichž hodnota však přesáhla 56 milionů korun. V tomto okamžiku se protnul zájem policie, celní a finanční správy a případ byl předán regionální daňové kobře.

„Díky vzájemné spolupráci našich kriminalistů, Finančního úřadu pro Zlínský kraj a Celního úřadu pro Zlínský kraj, tedy členů týmu Kobra, se podařilo zjistit další podezřelé okolnosti případu. Není vyloučeno, že bude mít tato kauza na konci vyšetřování mnohem větší rozměry,“ vysvětlil náměstek ředitele pro SKPV Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plukovník Jindřich Kučera.

Několik dní od prvotního oznámení byly na základě úzké spolupráce s finančním a celním úřadem zjištěny lokality, ve kterých se nacházely sklady prověřované společnosti. O den později musela v jednom ze skladů zasahovat policejní hlídka, neboť vše nasvědčovalo tomu, že bude uskladněné zboží odvezeno mimo areál. Policisté na místě pracovníkům důrazně zakázali jakkoliv s ním manipulovat a kamion tak musel odjet prázdný. Téhož dne policisté na třech místech ve Zlínském kraji provedli nebytové prohlídky. Na těch se podíleli i pracovníci celního úřadu a finančního úřadu, kteří na místě zabavili mimo jiné veškerý toaletní papír, který se ve skladech nacházel. Jednalo se o těžce představitelné množství, a to 3.696.000 kusů v celkové hodnotě asi 25milionů korun. Zabavené zboží bude prodáno a výtěžek bude použit pro úhradu nedoplatků na DPH.

„Opět se ukázalo, že spolupráce uvnitř daňové Kobry je přínosná pro všechny zúčastněné strany. Jsem přesvědčen, že bez její existence by se případ nepodařilo dotáhnout do konce v takto krátkém čase a s takovými výsledky“, uvedl Jiří Žežulka, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství.

V případě, že budou osoby podezřelé ze spáchání trestných činů podvodu a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby uznány vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody na pět až deset let.

 

Fotografie z exekuční akce naleznete zde: http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/fotogalerie/kobra-zlin-5337

 

Videonahrávka z akce je k dispozici zde: https://www.youtube.com/watch?v=EwkoDIcUrUg


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky