CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 16.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Podpis Luhačovické deklarace

Dne 12. září 2014 byla v rámci Zasedání celních správ Visegrádských zemí (V4) v Luhačovicích projednána a podepsána všemi státy V4 společná deklarace o opatřeních týkajících se řešení problému podhodnocování zboží dováženého z asijských států.

 

Hlavním cílem Luhačovické deklarace je vzájemná spolupráce a výměna informací týkajících se reálných cen zboží, zejména textilu a obuvi dováženého do zemí V4 z asijských států, a přispět tak k dodržování celních předpisů a zároveň zajistit správný výběr cla při dovozu zmíněného zboží.

 

Celní správy se dlouhodobě potýkají s problematikou podvodů při dovozu textilu a obuvi. Řada dovozců předkládá doklady na nižší ceny, než jsou ceny reálné, tím dochází jak ke ztrátám v národních rozpočtech, tak také v rozpočtu Evropské unie. Přestože se touto otázkou celní správy zabývají již dlouhou dobu, komplikovanost problematiky a systematický postup pachatelů zabraňují uspokojivému řešení. Z tohoto důvodu se celní správy V4 rozhodly zintenzivnit spolupráci a spojit tak síly. Luhačovická deklarace je formálním stvrzením této posílené spolupráce.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky