CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2014
        • Při operaci MEDIC proti nelegálnímu obchodu s drogami a anaboliky bylo zadrženo 9 osob v ČR, 6 v Rakousku, objeveny pěstírny marihuany, zabaveny drogy a tisíce kusů anabolik
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Při operaci MEDIC proti nelegálnímu obchodu s drogami a anaboliky bylo zadrženo 9 osob v ČR, 6 v Rakousku, objeveny pěstírny marihuany, zabaveny drogy a tisíce kusů anabolik

Na operaci s krycím názvem MEDIC začala českobudějovická expozitura Celní protidrogové jednotky pracovat v červnu minulého roku. Skupina českých občanů produkovala a prodávala marihuanu a obchodovala s pervitinem, kokainem, anaboliky a padělky léků. Vše bylo učeno převážně pro rakouský trh.

Závěrečná část operace vyvrcholila 17. prosince loňského roku společným zásahem celníků a policistů na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Během něho bylo provedeno 8 domovních prohlídek, při kterých byly objeveny dvě „indoor“ pěstírny konopí (využívaly tzv. „ homebox stany“) a zabaveno 211 g kokainu, 261 g metamfetaminu, 2,5 kg marihuany, 131 ks vzrostlých rostlin konopí, 370 tablet extáze, 1657 ampulí a 1154 tablet anabolických steroidů, dále léky a finanční hotovost ve výši 307 tisíc korun.

Speciální zásahové jednotky celní správy a policie zadržely devět osob, pět z nich je v současné době ve vazbě. Dalších šest osob zadrželi na svém území rakouští policisté.

Kriminalisté z jihočeského krajského policejního ředitelství hned následující den po zásahu obvinili pětici pachatelů. Muže ve věku 35 a 38 let z Českobudějovicka, muže ve věku 34 a 43 let z Českokrumlovska a pětapadesátiletého muže z Prahy. Kriminalisté skupinu viní z toho, že po vzájemné domluvě zprostředkovala vývoz minimálně 22 kg marihuany, 150 gramů pervitinu především pro zájemce z Rakouska. Obvinění fungovali jako organizovaná skupina. Hlavním organizátorem výroby a obchodů byl 43 letý muž z Českokrumlovska. Ten obstarával z východní Evropy a Asie i anabolické steroidy (např. Danabol, Sustanon) a padělky léků (Kamagra, Cialis). 

Za trestné činy nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí pachatelům až dvanáct let odnětí svobody.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky