CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 24.11.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci při akci CITRON rozbili síť pašeráků cigaret a odhalili milionové daňové úniky

V minulém týdnu byla dokončena rozsáhlá akce celní správy proti nelegálním obchodníkům s nezdaněnými cigaretami a tabákem. Celníci odboru Pátrání Generálního ředitelství cel při 23 domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor zajistili tři čtvrtě milionu kusů padělaných a neznačených cigaret (Marlboro, West, Pall Mall, Jin Ling), 1 400 kilogramů řezaného tabáku, 12 kilogramů surových tabákových listů a půl tuny řezaného tabáku v maloobchodním balení. Dále objevili manufakturní výrobny, v nichž zajistili dvě zařízení na vlhčení tabáku, jednu řezačku tabáku, dvě kompletní zařízení k výrobě a balení tabáku do spotřebitelského balení, a zajistili i značné množství obalového materiálu (přířezů krabiček cigaret). Současně bylo zajištěno jedno motorové vozidlo sloužící k přepravě nezdaněných tabákových výrobků.

První poznatky o činnosti organizované skupiny získali celníci v lednu letošního roku. V první fázi prověřování byla rozkryta nelegální distribuce padělaných tabákových výrobků v oblasti severních Čech. Během následujícího šetření se podařilo rozkrýt celou síť nelegální výroby, distribuce a skladování nezdaněných tabákových výrobků na území téměř celé České republiky, a to jak padělků cigaret, tak rovněž řezaného tabáku ve spotřebitelském balení. Finální realizace ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie ČR pro hlavní město Prahu probíhala v Praze, v Karlovarském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji.

Celková výše zkrácených daní dosahuje téměř třicet milionů korun. Během akce byl zadržen jeden Čech a pět občanů asijské národnosti. Případ byl předán vyšetřovateli Krajského ředitelství Policie ČR pro hlavní město Prahu s návrhem na zahájení trestního stíhání osob podezřelých.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky