CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 11.12.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci varují před podvody při internetových nákupech, a to i v členských zemích EU

V loňském roce i počátkem roku letošního opakovaně informovalo Generální ředitelství cel o zneužití jména celní správy a o podvodech souvisejícími s fingovanými obchody. Minulý týden se obdobný případ znovu objevil při nákupu vozidla v Německu prostřednictvím internetu. Podvodníci použili pro komunikaci se zákazníkem e-maily v českém jazyce.

Podvodný e-mail obsahoval sdělení o zadržení vozidla celními orgány a v příloze společný dopis finančního úřadu a Generálního ředitelství cel, v němž byl požadován doplatek ceny objednaného zboží. Příjemce naštěstí obratem požádal Celní správu ČR o vysvětlení a bylo mu doporučeno, aby v žádném případě doplatek nehradil.

Lze předpokládat, že se pokusy o obdobné podvody budou opakovat. Apelujeme proto na občany i firmy, aby byli při obchodování na internetu obezřetní. V případech, kdy se s obdobnými podezřelými výzvami setkají, doporučujeme před platbou kontaktovat celní orgány nebo přímo Generální ředitelství cel. Zboží, které pochází ze zemí Evropské unie, totiž nepodléhá celnímu řízení. Celní správa v těchto případech nepožaduje žádné poplatky.

Pokud orgány celní či finanční správy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky